Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Themapolikliniek Kindercardiologie

Gepubliceerd op: 08 februari 2022

Kindercardiologie is het onderdeel van de kindergeneeskunde dat zich bezighoudt met aandoeningen van het hart. Problemen met het hart kunnen aangeboren zijn of later zijn ontstaan. Om na te gaan wat het kind mankeert, kunt u terecht bij deze polikliniek.
Deze themapolikliniek bevindt zich op de polikliniek Kindergeneeskunde route 114.

Cardex-kinderarts 

Een kinderarts met deskundigheid op het gebied van de kindercardiologie heet een Cardex-kinderarts. Dokter Pijning is Cardex-kinderarts.

Voor wie?

Kinderen kunnen worden verwezen naar de polikliniek Kindercardiologie als er sprake is van:

  • een hartruisje;
  • een ritmestoornis (onregelmatig hartritme, versneld hartritme);
  • wegrakingen, duizeligheid, flauwvallen;
  • screening bij erfelijke aandoeningen;
  • algemene symptomen zoals pijn op de borst.

Diagnostiek

Als een kind klachten heeft die verband kunnen houden met het hart, is het nodig om een hartfilmpje (ECG) en een echografie van het hart te maken om meer duidelijkheid te krijgen.
Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken is het meestal mogelijk de diagnose te stellen. Bij hartritmestoornissen kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen.

Hartruisje

De huisarts of kinderarts kan naar het hart van uw kind luisteren met een  stethoscoop. Zo kan de arts horen of er een hartruis is. Een hartruis komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Meestal is het onschuldig, maar het kan ook wijzen op een hartafwijking. De kinderarts zal beoordelen of het om een onschuldig ruisje gaat of dat er misschien toch een hartaandoening is. Er zal dan aanvullend onderzoek gedaan worden.

Ritmestoornissen

Het hart kan onregelmatig kloppen, overslaan of te snel gaan. Dit kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartritmestoornis. Als de kinderarts het nodig vindt kan aanvullend onderzoek gedaan worden. Dat is in ieder geval een hartfilmpje (ECG) en indien nodig ook een 24-uurs ECG (Holter) of een onderzoek met een Event Recorder.

Wegrakingen

Ook kan het zijn dat uw kind wordt verwezen vanwege wegrakingen, (flauwvallen, tijdelijk buiten bewustzijn raken). Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kinderarts zal in de meeste gevallen aanvullend onderzoek aanvragen om de oorzaak te achterhalen. Er kan sprake zijn een probleem met de stofwisseling, een lage bloeddruk, maar ook een ritmestoornis of bijvoorbeeld epilepsie.

Hartziekten of hartaandoeningen in de familie

In sommige families komen erfelijke aandoeningen en ziekten van het hart voor. Dit kan een reden zijn om bij uw kind een echografie van het hart te of een hartfilmpje (ECG) te maken. Daarnaast kan ook op indicatie genetisch onderzoek plaatsvinden (DNA onderzoek) door middel van een bloedafname.
Zijn er hartziekten of hartaandoeningen in uw familie, ga dan na welke familieleden dit zijn en om welke aandoening of ziekte het gaat. Uw huisarts kan u helpen met het verzamelen van gegevens.

Adviezen voor ouders en verzorgers

Voordat u naar de Cardex-kinderarts gaat met uw kind zijn er nog enkele adviezen:

  • Stel uw kind gerust. Vertel dat de dokter naar het hartje zal luisteren. Misschien kunt u thuis alvast 'oefenen' met een speelgoed-stethoscoop.
  • Verzamel informatie over eventuele aangeboren hartafwijkingen, erfelijke aandoeningen of ritmestoornissen in de familie van vaders- en moederskant.
  • Wordt uw kind verwezen voor een echografie van het hart? Het is van belang dat uw kind rustig is. Deze adviezen kunnen helpen:
    • Trek uw kind kleding aan die makkelijk en snel aan en uit gaat.
    • Zorg dat uw baby voor het onderzoek nog een flesje heeft gehad en geen honger heeft.
    • Neem de favoriete knuffel of een vertrouwd speeltje mee voor uw kind.Neem iets te drinken mee voor uw kind.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

De Cardex-kinderarts werkt nauw samen met kindercardiologen van het Radboudumc in Nijmegen. De kinderarts kan overleg plegen met collega's in dit academisch ziekenhuis en loopt regelmatig mee met de kindercardioloog. Ook komt sinds 2017 de kindercardioloog van het Radboudumc een paar keer per jaar langs in Doetinchem om samen echospreekuur te doen. 
Zo houdt de kinderarts zijn kennis op peil. Dat betekent ook dat er kindercardiologische zorg in het Slingeland Ziekenhuis geboden kan worden en patiënten niet altijd verwezen hoeven worden naar een ander ziekenhuis.

Zo nodig verwijst de kinderarts een patiënt door naar het Radboudumc voor meer specialistische zorg. Voor hartoperaties wordt in eerste instantie verwezen naar het Radboudumc. Van daaruit wordt de patiënt voor operaties doorverwezen naar het Erasmus MC in Rotterdam.

Meer informatie

De website van de Nederlandse Hartstichting biedt uitgebreide informatie over het hart en diverse aandoeningen.

Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis