Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kinderneurologie

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Kinderneurologie is een vakgebied tussen de neurologie en kindergeneeskunde in. Het houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van kinderen met een ziekte van de hersenen, het ruggenmerg de zenuwen en/of de spieren. Doordat kinderen volop in de ontwikkeling zijn, staat dit los van de volwassen-neurologie en kun je bij dezelfde klachten heel andere ziektebeelden hebben bij kinderen dan bij volwassenen. Ook is de behandeling vaak anders. Daarom is het belangrijk dat een kind met een neurologische ziekte door een kinderneuroloog wordt gezien.

Aandoeningen

In het Slingeland Ziekenhuis werkt een neurologe die een extra tweejarige opleiding tot kinderneuroloog heeft gedaan. Zij ziet kinderen met bijvoorbeeld een kinderverlamming (hersenschade ontstaan rondom de geboorte), kinderen met epilepsie, met een achterstand in de motorische en/of verbale ontwikkeling, met een spierziekte (spierzwakte) of hoofdpijn. Eigenlijk kan een kind voor elk probleem wat lijkt te komen door het niet goed functioneren van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en/of de spieren terecht bij de kinderneuroloog.

Doorverwijzing via kinderarts of huisarts

Afhankelijk van de klacht van het kind wordt een kind soms eerst door de kinderarts gezien en daarna doorverwezen naar de kinderneuroloog, maar soms ziet de kinderneuroloog het kind direct. De huisarts zal dit altijd met u als ouder bekijken en daarna naar de juiste specialist doorverwijzen.

Werkwijze

De kinderneuroloog behandelt kinderen van 0 tot 16 jaar. Aangezien de kinderneuroloog in Slingeland Ziekenhuis ook volwassenen-neuroloog is, kan het kind ook als volwassene bij dezelfde specialist onder controle blijven als dat nodig is.

Locatie

De polikliniek Neurologie is op de begane grond, route 38. U kunt zich melden bij de medisch secretaresse.

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis