Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nazorg bij alcoholvergiftiging

samenwerking met IrisZorg

Gepubliceerd op: 11 februari 2022

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot alcoholvergiftiging (alcohol-intoxicatie), met een ziekenhuisopname als gevolg. Ook kinderen met een alcoholvergiftiging moeten worden opgenomen. De kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis bieden deze kinderen en hun ouders/opvoeders een nazorgtraject aan.

Hersenschade door alcohol

In Nederland worden ieder jaar honderden tieners opgenomen vanwege alcoholvergiftiging. Er is dan meestal sprake van zodanig buitensporig drankmisbruik, dat de persoon buiten bewustzijn raakt of in een coma raakt. Dit wordt ook wel 'comazuipen' genoemd. Daarbij wordt in korte tijd een grote hoeveelheid (vaak sterke) drank genuttigd.
Alcoholgebruik op jonge leeftijd is ongezond en gevaarlijk. Zo is alcoholgebruik onder meer schadelijk voor de hersenen. Dat geldt in het bijzonder voor de jonge hersenen van een kind, zeker als een kind zoveel drinkt dat het in het ziekenhuis belandt.
Het is niet voor niets dat de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik wordt verhoogd naar 18 jaar. De hersenen ontwikkelen zich ook na deze leeftijd nog, tot ongeveer 25 jaar. Overmatig alcoholgebruik veroorzaakt elke keer hersenschade bij een kind of jongvolwassene, die onherstelbaar is.

Samenwerking met IrisZorg

De kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis willen ouders/opvoeders motiveren tot een verantwoorde opvoeding wat betreft het alcoholgebruik van hun kind. Daarom werkt het Slingeland Ziekenhuis samen met IrisZorg, om te voorkomen dat deze kinderen opnieuw de fout in gaan.

Kinderen tot 18 jaar die met alcoholvergiftiging worden opgenomen op de kinderafdeling, krijgen via IrisZorg het programma 'Laat je bij brengen' aangeboden. Dit nazorgtraject bestaat uit twee gesprekken bij IrisZorg. Het doel is dat het kind en de ouders/opvoeders zich bewust worden van de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Ook wordt het kind gemotiveerd om alcohol verantwoord te gebruiken of helemaal geen alcohol te gebruiken.

Meer informatie

 

Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis