Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Holter-onderzoek

24-uurs hartfilmpje (ECG)

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Een holter is een recorder (opname-apparaat) die gedurende 24 uur de hartslag opneemt van de persoon die is aangesloten. De resultaten van de opname geven de arts een duidelijk beeld van het gedrag van het hart.

De kinderarts verwijst uw kind voor dit onderzoek. Een technisch medewerker van de afdeling Cardiologie belt u om in overleg met u een afspraak te maken voor het aansluiten van de recorder.

Holter

De holter is een klein kastje dat in een houder zit. Deze houder zit aan een riem of een koord vast. Uw kind draagt deze riem of een koord om de nek, gedurende 24 uur.

Aanwijzingen voor gebruik

  • U mag de holter niet openen.
  • Douchen, zwemmen of baden met de holter is niet toegestaan.
  • Smeer op de dag van het aansluiten geen zalf of bodylotion op het bovenlichaam van uw kind. De plakkers kunnen daardoor snel loslaten.

Werkwijze

Bij een Holter-onderzoek worden plakkers aangebracht, zoals dat ook bij een ECG gebeurt. Deze plakkers worden aangesloten op een kastje, dat uw kind 24 uur lang bij zich draagt. Het kastje registreert de gegevens over het hartritme.

Dagboek

Tijdens deze 24 uur houdt u een holter-dagboek bij en schrijft u op wat uw kind aan activiteiten doet zoals rennen, lopen, fietsen, eten, huilen, maar ook rustig spelen en slapen. Na 24 uur levert u het kastje in en wordt het uitgelezen. Door het opschrijven van de activiteiten van uw kind kan de arts beter de opgenomen hartslag beoordelen.
Naast de activiteiten noteert u ook of uw kind eventueel klachten heeft en welke klachten dit zijn (voor zover dit duidelijk wordt).

Folder

Er is een algemene folder over het holteronderzoek beschikbaar.

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis