Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Chronische diarree

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Chronische diarree is dunne ontlasting, die meer dan drie maal daags wordt geproduceerd en die langer dan twee weken duurt. Het is een veel voorkomend probleem bij zuigelingen (vanaf 6 maanden) en peuters. Ook bij oudere kinderen komt het voor.

Vaak onschuldig

Vaak is de diarree onschuldig en is er geen specifieke behandeling nodig. Het ontlastingspatroon wordt na verloop van tijd vanzelf normaal. Een enkele keer is het verstandig om naar aanleiding van de anamnese (uitvragen door de arts) en het lichamelijk onderzoek verder onderzoek te doen.

Oorzaak achterhalen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van een chronische diarree. Om de oorzaak te kunnen achterhalen zal de kinderarts het volgende doen:

  • klachten onderzoeken
  • lichamelijk onderzoek
  • het voedingspatroon onderzoeken
  • de groei onderzoeken

Aan de hand van de bevindingen volgt al dan niet eventueel vervolgonderzoek:

  • bloedonderzoek
  • urineonderzoek
  • ontlastingsonderzoek

Of er vervolgonderzoek plaatsvindt, hangt vooral af van hetgeen er uit de anamnese (uitvragen door arts) en het lichamelijk onderzoek komt en van de groei van het kind.
Enkele veel voorkomende oorzaken van chronische diarree zijn:

Peuterdiarree

Dit is bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar de meest voorkomende vorm van diarree. De ontlasting komt doorgaans vier tot tien maal per dag en is vaak waterdun. In de nacht komt er geen ontlasting en de eerste portie van de dag is meestal redelijk gebonden. De ontlasting bevat dikwijls onverteerde voedingsresten van de voorgaande dag. Vaak is de diarree ontstaan na een buikgriep of een andere virusinfectie. De groei van het kind is normaal.

Een specifieke test voor peuterdiarree bestaat niet. Vaak kan het ontlastingspatroon normaal worden gemaakt door voedingsadviezen te geven over de vier V's. De vier V's zijn:

  • vruchtensappen;
  • vocht;
  • vet;
  • vezels.

Bij kinderen met peuterdiarree is er vaak sprake van een dieet dat te veel vruchtensappen (of andere koolhydraten/suikers) en/of vocht bevat. Vaak is er ook sprake van een tekort aan vetten en/of een tekort aan vezels. De normale darmpassage wordt iets vertraagd door vetten en iets versneld door koolhydraten. Door de snellere darmpassage zijn de darmen minder goed in staat om voedingsmiddelen en vocht op te nemen, waardoor er dunnere ontlasting ontstaat. Soms is het nuttig om met hulp van een diëtist het voedingspatroon goed te krijgen.

Diarree door infectie

Chronische diarree kan ook het gevolg zijn van infectie van de darmen, zoals een buikgriep (gastro-enteritis) door virussen of bacteriën. Deze infecties verdwijnen vaak vanzelf en hoeven zelden behandeld te worden. In het algemeen zijn infecties die een buikgriep veroorzaken van korte duur en leiden ze niet tot chronische infecties. Ook worminfecties en infecties met parasieten komen regelmatig voor, met chronische diarree als gevolg. Deze infecties kunnen wat hardnekkiger zijn. In overleg met de kinderarts kan dan overwogen worden om deze infectie te behandelen met een kuur tegen wormen en/of parasieten. Een bijzondere vorm van chronische diarree kan ontstaan bij hardnekkige KNO-infecties (keel-neus-oor). Dit heet parenterale diarree. Deze diarree verdwijnt wanneer de KNO-infecties behandeld worden.

Coeliakie

Bij coeliakie (gluten-allergie) is sprake van het niet kunnen verdragen van gluten. Veel voedingsproducten afkomstig van tarwe, spelt, rogge, gerst en soms ook haver bevatten gluten. Deze gluten beschadigen het darmslijmvlies, waardoor er klachten ontstaan. Chronische diarree is één van deze klachten. Coeliakie is een chronische ziekte, die niet te genezen is. Iemand met coeliakie moet levenslang een glutenvrij dieet volgen. Door dit dieet verdwijnen de klachten en herstelt het darmslijmvlies. Voor meer informatie over coeliakie kijkt u op de website Nederlandse coeliakie vereniging op www.glutenvrij.nl.

Lactose-intolerantie

Een aantal voedingsmiddelen bevat lactose (melksuiker). Koemelk is daarvan de bekendste. Niet iedereen verdraagt lactose. Mensen met een tekort aan lactase (het darmenzym dat lactose splitst) kunnen slechts een beperkte hoeveelheid lactose verwerken. Dit heet lactose-intolerantie. Een specifieke behandeling is er niet. De makkelijkste oplossing is het vermijden van lactose in de voeding. Een diëtist kan helpen door aan te geven in welke voedingsproducten lactose voorkomt. Zie ook: intolerantie.


Chronische inflammatoire darmziekten

Een chronische inflammatoire darmziekte ontstaat doorgaans in de leeftijd tussen 10 en 20 jaar. Naast diarree is er vaak ook buikpijn, een verminderde eetlust en een afbuigende lengtegroei. De diarree gaat veelal gepaard met bloedverlies. De bekendste vormen van chronische inflammatoire darmziekten zijn de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Deze komen gelukkig niet veel voor op de kinderleeftijd. Een therapie die deze ziekten volledig geneest, bestaat nog niet. Wel kan de ziekte met behulp van voeding en medicijnen onderdrukt worden.
Voor meer informatie: zie Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging en de Maag Darm Lever-stichting.

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis