Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pasgeborene met geelzucht krijgt lichttherapie thuis in eigen bedje

Baby Mart wordt als eerste thuis behandeld met een lichtmatras

Gepubliceerd op: 05 oktober 2023

Pasgeborenen met een lichte vorm van geelzucht komen sinds dit jaar in aanmerking voor fototherapie thuis. Mart Stroet had onlangs de primeur: hij is de eerste West-Achterhoekse baby die lichttherapie thuis heeft gekregen. Ouders Sharona en Jasper waren heel blij met het aanbod om hem thuis de behandeling met het lichtmatrasje te geven. “Met je eerste kindje wil je in je eigen, vertrouwde omgeving zijn.”

Fototherapie thuis is het eerste therapeutische project tussen de kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis en de verloskundige zorg in de regio. Dankzij deze samenwerking kunnen ouders en een pasgeborene met lichte geelzucht na de geboorte bij elkaar blijven en dat voorkomt opname in het ziekenhuis. Zo ook voor Mart en zijn ouders. 

Moeder Sharona vertelt twee dagen na het afronden van de fototherapie: “Na bijna 38 weken zwangerschap kwamen we voor controle naar het ziekenhuis. Toen moest ik onverwacht blijven omdat de bevalling van ons eerste kindje werd ingeleid. Twee dagen later mocht ik met Mart naar huis, maar op de derde dag kreeg hij lichte geelzucht en moesten we terug naar het ziekenhuis. Dat viel wat rauw op ons dak. Ik wilde niet weer van mijn roze wolk stappen.” Vader Jasper vult aan: “Gelukkig werd ons daar de lichttherapie thuis aangeboden. Dat wilden we maar al te graag! Twee uur later konden we alweer naar huis.”

Eerste keer in bruikleen 

Het Slingeland Ziekenhuis werkt op de Kinder- en Kraamafdeling al jaren met het veilige lichtmatras dat blauw licht afgeeft. Na de geboorte is het gebruikelijk dat een kindje een beetje geel ziet. Dat komt doordat het veel rode bloedcellen moet afbreken, waarbij de afvalstof bilirubine vrijkomt. Het blauwe licht helpt om deze stof sneller af te breken. De familie Stroet is de eerste familie die het blauwe matrasje in bruikleen kreeg. “We kregen goede uitleg in het ziekenhuis en het gebruik van het matras was heel makkelijk”, vertelt Jasper, “Alleen is Mart een beweeglijk kindje en zakte het brilletje in het begin wat af. Toen we het brilletje onder zijn mutsje schoven, bleef het goed zitten.”

Mart lag 24 uur ingepakt in het blauwe matrasje, zoals op de foto te zien is. Sharona: “Het grote voordeel was dat we toch aan elkaar konden hechten. Tijdens het voeden kon hij erin blijven liggen, alleen tijdens het verschonen haalden we hem er even af. Ook was het fijn dat de opa’s en oma’s even om de hoek konden komen kijken naar hun kleinzoon.” Tijdens het etmaal nam de verloskundige het bloed bij Mart af, bracht Jasper dit naar het Slingeland en spraken ze daar meteen met hem door hoe de therapie thuis ging. Na een dag en een nacht kwam er goed nieuws: de waarden van Mart waren goed en hij mocht van het matrasje af. 

Eén gezin per maand

Voor Sharona en Jasper is de fototherapie thuis een goede ervaring: “Door de ingeleide bevalling en de geelzucht is het voor ons een iets andere kraamtijd, maar het voelt nog steeds veel beter om niet in het ziekenhuis maar thuis te mogen blijven met ons kindje.” Het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) de Slinge, waar Slingeland Ziekenhuis deel van uit maakt, verwacht dat er iedere maand wel een pasgeborene thuis behandeld kan worden in plaats van in het ziekenhuis. 

Laatst bijgewerkt op: 05 oktober 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis