Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis

Samenwerking in regionaal netwerk

Gepubliceerd op: 06 november 2023

In het Slingeland Ziekenhuis werken we samen voor de beste zorg. Dat doen we niet alleen intern, maar ook in ons regionale netwerk. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met het Radboud in de zorg voor kinderen met een hartafwijking.

Arjan Pijning is kinderarts en geregistreerd Cardex (kinderarts met expertise op het gebied van kindercardiologie). Hij werkt al jarenlang naar volle tevredenheid samen met de kindercardiologen in het Radboudumc in Nijmegen. “Wanneer ik een kind zie met een hartafwijking en ik heb de expertise nodig van een kindercardioloog, dan zijn de lijntjes met het Radboud kort”, vertelt Arjan. “En heeft een kind academische zorg nodig? Dan verwijs ik door naar Nijmegen. Een deel van deze kinderen blijf ik wel zien. De ene keer gaan ze naar het Radboud en de andere keer komen ze naar het Slingeland. Zorg dichtbij huis dus waar het kan. Voor ouders is dat fijn, want het scheelt veel reistijd.”

Warme contacten

Maar de samenwerking met het Radboud gaat verder. “Een van de kindercardiologen uit Nijmegen komt vier keer per jaar naar het Slingeland om complexe problematiek te zien. En andersom ga ik een aantal keer per jaar naar het Radboud. Dan bespreken we casuïstiek en beoordelen we echo’s. En ligt er een kind uit onze regio in het ziekenhuis? Dan loop ik natuurlijk even langs. Het elkaar regelmatig opzoeken heeft ook een sociale factor”, vertelt Arjan. “We kennen elkaar inmiddels goed, de contacten zijn warm en de lijntjes zijn kort.” Arjan gaat ook acht keer per jaar naar het SKB. “In Winterswijk hebben ze geen Cardex en ben ik de schakel tussen kinderarts en kindercardioloog.” 

Uitgaan van je eigen kracht

Arjan besteedt ongeveer de helft van zijn tijd aan kindercardiologie en is heel blij met de ondersteuning vanuit Cardiologie in het Slingeland. “Als ik vanochtend een kindje zie met een hartgeruis dan hoef ik de telefoon maar te pakken en heb ik vanmiddag een echoapparaat tot mijn beschikking. Dat is echt de kracht van kindercardiologie in ons ziekenhuis”, zegt Arjan. “En wat ook krachtig is, is dat ik weet waar mijn grenzen liggen. Ik kan hier veel zelf, maar ik weet ook wanneer ik het Radboud moet bellen. Weten waar je mogelijkheden liggen, is uitgaan van je eigen kracht.” 

‘We kennen elkaar inmiddels goed,
de contacten zijn warm en de lijntjes kort.’

Laatst bijgewerkt op: 17 november 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis