Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Het hart

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Het hart bestaat uit twee delen: de rechterhelft en de linkerhelft. Elke helft bestaat uit twee holtes: de boezem en de kamer. De boezem is een soort voorraadkamer voor bloed. De kamer is een sterke pomp die zorgt dat het bloed stroomt. In en om het hart liggen aders en slagaders. Aders voeren bloed naar het hart toe en slagaders voeren bloed van het hart af. Dit zijn de aders en slagaders in en om het hart:

  • De bovenste holle ader en de onderste holle ader;
  • De longslagader;
  • De longader;
  • De lichaamsslagader (aorta);
  • De kransslagaders. Die liggen als een krans om het hart.

De holtes in het hart zijn van elkaar gescheiden door hartkleppen. Die zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt.

  • Er zitten kleppen tussen de boezems en de kamers.
  • Er zit een klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader.
  • En er zit een klep tussen de rechterkamer en de longslagader.

De werking van het hart

Het hart pompt het bloed door het lichaam. Het bloed vervoert zuurstof en voeding naar alle delen van het lichaam. Het lichaam neemt de zuurstof op en het zuurstofarme bloed gaat terug naar het hart.

Zuurstof-arm bloed

Het bloed dat door het lichaam heen is gegaan, heeft geen zuurstof meer. Zuurstofarm bloed heeft een beetje een blauwe kleur. Dit bloed komt via de bovenste en de onderste holle ader het hart binnen. Het verzamelt zich in de rechterboezem van het hart. Dan gaat er een klep open en stroomt het naar de rechterkamer van het hart. De rechterkamer pompt het bloed via de longslagader naar de longen.

Zuurstof-rijk bloed

In de longen neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed is helderrood van kleur en loopt door de longader terug naar het hart. Het bloed verzamelt zich in de linkerboezem van het hart. Er gaat een klep open en het zuurstofrijke bloed stroomt naar de linkerkamer van het hart. De linkerkamer pompt het bloed naar de lichaamsslagader (aorta). Daarna wordt het bloed door de rest van het lichaam gepompt. Een klein gedeelte van het zuurstofrijke bloed gaat door de kransslagaders naar het hart zelf.

Filmpje

Bekijk het filmpje over de bouw en werking van het hart.

Onderwerpen Hart:

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis