Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hartruisje

Souffle

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Als de arts een 'hartgeruis' waarneemt bij een kind, wil dit zeggen dat er een ruisend geluidje bij het hart te horen is. De arts kan dit horen met een stethoscoop. Dit geluid ontstaat als er (enige) weerstand is als het bloed door de vaten stroomt.

Onschuldige hartruis

Meestal is hartgeruis onschuldig. Bij jonge kinderen komt het vaak voor. Zo hebben veel baby's in de eerste maanden na de geboorte een ruisje. Dit komt meestal doordat de bloedvaten naar de longen nog heel nauw zijn. Naarmate ze groeien, verdwijnt het ruisje vanzelf. Er is dan niets mis met het hart. Ook peuters en kleuters hebben vaak een ruisje. Dit komt voor bij één op de drie kinderen. Meestal betreft het een zogeheten 'muzikaal geruis'. Dat is volkomen onschuldig en het verdwijnt na enkele jaren vanzelf weer.

Bij kinderen is vaker een onschuldige hartruis te horen door de volgende oorzaken:

  • Zij hebben een snellere hartslag dan een volwassene.
  • Tussen de huid van de borstkas en het hart ligt nog niet veel spier- en vetweefsel, waardoor het geluid beter te horen is.
  • Hun bloedvaten maken scherpere bochten rondom het hart, waardoor er eerder turbulenties (wervelingen) ontstaan.

Bron: Hartstichting

Verwijzing naar kinderarts

De huisarts en het consultatiebureau kunnen kinderen verwijzen naar de kinderarts als ze een ruisje horen. Het is één van de taken van het consultatiebureau om hierop te screenen.
De kinderarts beoordeelt of het om een onschuldig ruisje gaat of dat er sprake kan zijn van een (aangeboren) afwijking van het hart. De arts is in staat om een onschuldig hartruisje te onderscheiden van een abnormaal hartgeruis.

Abnormaal hartgeruis

Heeft uw kind een verdacht hartgeruis, dan gaat de arts uitzoeken wat hiervan de oorzaak is. De kinderarts vraagt dan aanvullend onderzoek aan. Mogelijke onderzoeken zijn:

Deze onderzoeken leiden meestal tot de diagnose. In een enkel geval kan een verwijzing nodig zijn naar de kindercardioloog in het Radboudumc. Een mogelijke diagnose is bijvoorbeeld een gaatje in het tussenschot van de boezems van het hart (AtriumSeptumDefect, kortweg ASD) of een gaatje in het tussenschot van de hartkamers (VentrikelSeptumDefect, kortweg VSD). Er kan ook sprake zijn van een te nauwe hartklep of een hartklep die lekt. Op den duur kan het hart hierdoor overbelast raken. Voor uitleg over de verschillende aangeboren hartafwijkingen kunt u kijken op de website van de Hartstichting.

Meer informatie:

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis