Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hartritmestoornis

Bij een kind

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Het hart kan onregelmatig kloppen, overslaan, of te snel of te langzaam kloppen. Dit kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartritmestoornis. Het is normaal dat (jonge) kinderen een hogere hartslag hebben dan volwassenen.

Onregelmatige hartslag

Vrijwel alle kinderen hebben wel eens een wat onregelmatige hartslag. Dit kan te maken hebben met de ademhaling: bij inademen versnelt de hartslag iets. Dit is normaal. Ook kan het hart wel eens 'overslaan'. Soms geven kinderen dit zelf ook aan. Vaak berust dit op een 'extra slag', waarna het ritme weer vanzelf regelmatig wordt. Dit is een onschuldig verschijnsel, behalve als het niet te vaak gebeurt. Cafeïnehoudende dranken (zoals cola), stress en drukte kunnen invloed op hebben op de hartslag.

Snelle hartslag (tachycardie)

Wanneer een kind een aanhoudende (zeer) snelle hartslag heeft  in rust, kan er sprake zijn van een zogeheten tachycardie. Zo'n snelle hartslag kan plotseling ontstaan. Het hartje klopt soms zichtbaar erg snel. Het kind voelt dan zich niet lekker en is soms duizelig. Ook flauwvallen komt soms voor. Na een aanval is het kind moe. De lengte van zo'n aanval verschilt. Het kan een paar uur zijn, maar ook een paar minuten of enkele seconden. Behandeling is nodig als de aanvallen vaker voorkomen of als het kind aanhoudend een te hoge hartslag heeft. De behandeling vindt plaats in het ziekenhuis, meestal met behulp van medicijnen.

Te trage hartslag

Kinderen die sportief zijn, hebben vaak een trage hartslag in rust als uiting van een goede conditie. Er kan echter ook sprake zijn van een ritmestoornis. Dit kan worden vastgesteld met een hartfilmpje (ECG).

Onderzoeken

Als de kinderarts het nodig vindt, kan deze aanvullend onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen. Mogelijke onderzoeken zijn:

Mogelijke oorzaken

Een hartritmestoornis kan duiden op een aangeboren hartafwijking. Soms treden hartritmestoornissen op na een behandeling in verband met een aangeboren hartafwijking. Ook kunnen hartritmestoornissen voorkomen als verschijnsel bij een hartspierziekte of als de pompwerking van het hart niet voldoende is (hartfalen). Hartritmestoornissen kunnen soms ook erfelijk bepaald zijn.

Meer informatie:

Laatst bijgewerkt op: 07 april 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis