Kinderoncologie
Gepubliceerd op: 08 februari 2022Per jaar krijgen in Nederland 500 tot 550 kinderen kanker. Voor het Slingeland Ziekenhuis betekent dit dat we per jaar enkele patiënten doorverwijzen met verdenking op een vorm van kinderkanker. Tot nu toe gebeurde dat meestal naar het Radboudumc in Nijmegen. Onderzoek en behandeling van kinderen met (verdenking op) kanker, vinden plaats door specialisten in zeven verschillende universitaire ziekenhuizen waaronder Nijmegen.
De behandelingen worden echter steeds complexer. Door de versnipperde aanpak is het moeilijker om kennis en ervaring op te bouwen en specialisten op te leiden. Concentratie van zorg en onderzoek op één locatie voorkomt deze versnippering. Daarom is het Prinses Maxima Centrum (PMC) in Utrecht opgericht. Inmiddels worden alle kinderen met (verdenking op) een oncolgische aandoening in het PMC gezien en behandeld. Een deel van de behandeling kan op den duur plaats vinden in een van zogenaamde 'de shared care centra' in Nederland.
Shared care
Het Slingeland Ziekenhuis behoort niet tot een van de shared care centra. Wel kan het voorkomen dat er in dit ziekenhuis nog een keer een bloedafname wordt gedaan ter controle, maar er wordt geen behandeling meer gegeven in het kader van de shared care.
Expertise om oncologische ziekten te herkennen
Hoe dan ook kan bij verdenking op een kwaadaardige aandoening bij een kind nog steeds worden verwezen naar de kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis. De expertise om deze ziekten te herkennen is aanwezig en bij een sterk vermoeden zullen we altijd doorverwijzen. Er zijn nog steeds kinderverpleegkundigen en kinderartsen met aandachtsgebied kinderoncologie.
Binnen het Slingeland Ziekenhuis heeft dokter Pijning de kinderoncologie als specifiek aandachtsgebied.
Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022