Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Allergie

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Als er sprake is van een allergie, raakt het lichaam geïrriteerd door stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn. Het afweersysteem beschermt ons tegen stoffen die het lichaam bedreigen. Bij mensen die allergisch zijn, komt het lichaam ook in opstand tegen (relatief) onschadelijke stoffen.

Immuunsysteem

Kenmerk van allergie is dat het immuunsysteem betrokken is. De stoffen die de reactie veroorzaken, worden allergenen genoemd. Allergenen zijn eiwitten die zich bijvoorbeeld in voedingsmiddelen zoals pinda bevinden. Als het lichaam in aanraking komt met een allergeen wordt een specifieke antistof gevormd; dit zijn de IgE antistoffen. Deze IgE-antistoffen hechten zich aan mestcellen, die zich overal in het lichaam verspreid bevinden. Wanneer de IgE-antistoffen aan mestcellen binden komt histamine vrij; deze stof veroorzaakt de allergische klachten.

Soorten allergieën

Er zijn verschillende soorten allergieën:

  • Inhalatieallergie
    Een allergische reactie na het inademen van bepaalde stoffen, zoals stuifmeel (hooikoorts), huisstofmijt en huidschilfers van dieren.
  • Voedselallergie
    Een allergische reactie op bepaalde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld noten of koemelkeiwit. Symptomen zijn benauwdheid, eczeem, tranende ogen, netelroos, jeuk, dikke oogleden of lippen. Een ernstige reactie met benauwdheid of flauwvallen noemt men een anafylaxie.
  • Contactallergie
    Een reactie na huidcontact met bijvoorbeeld rubber, parfum, zeep, of bepaalde voedingsmiddelen. Een contactallergie geeft eczeem of rode bulten.
  • Allergie voor insectengif (wespen- of bijensteken)
    Een allergie voor insectenbeten kan een forse zwelling en een rode vlek veroorzaken. Mensen die heel erg allergisch zijn, kunnen in een shock raken (anafylaxie).
  • Allergie voor bepaalde medicijnen
    Mensen met een geneesmiddelenallergie, bijvoorbeeld voor antibiotica, krijgen rode vlekken, zwelling of last van benauwdheid en soms een shock (anafylaxie).

Onderzoeken

Om met zekerheid te kunnen vaststellen om welke allergie het gaat, kan een kinderarts  uw kind onderzoeken. Daarbij kan sprake zijn van verschillende onderzoeken:

  • Lichamelijk onderzoek
    De arts bekijkt het kind en stelt vragen.
  • Bloedonderzoek
    De antistoffen in het bloed worden onderzocht.
  • Huidtest op allergieën
    Bij de intracutane huidtest spuit de arts stoffen onder de huid. Dit wordt gebruikt om een inhalatieallergie op te sporen. Bij de percutane huidtest (krasjestest) druppelt de arts de stoffen op de huid en maakt vervolgens een krasje op de huid. Deze test spoort voedselallergieën op.
  • Plakproef
    Op de huid wordt een pleister met een bepaalde stof geplakt. Dit is een methode om een contactallergie op te sporen.
  • Eliminatietest
    Bij deze test worden één voor één verdachte stoffen uit de omgeving of de voeding van het kind weggelaten. .
  • Voedselprovocatietest
    Door het kind een minimale hoeveelheid van een bepaalde verdachte stof te laten eten, kan bij een voedselallergie de oorzaak worden vastgesteld.

Oorzaken

De kans op een allergie is voor een groot deel erfelijk. Deze erfelijke aanleg noemt men atopie. De kans dat een kind een allergie ontwikkelt, wordt groter als de ouders ook een allergie hebben. Dit hoeft overigens niet dezelfde allergie te zijn als die van de ouders. Roken tijdens de zwangerschap en na de geboorte vergroot de kans op een allergisch kind. Niet alleen een rokende moeder, maar ook een rokende vader heeft meer kans op een allergisch kind. Het lijkt erop dat borstvoeding de kans op allergieën kleiner maakt. Er is geen bewijs dat het achterwege laten van bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding de kans op een allergie verkleint. Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een voedselallergie.
 

Probeer een allergie te voorkomen

Een allergie zit vaak in de familie. Hoe meer gezinsleden allergisch zijn, hoe hoger het risico op een allergie voor de baby. Toch is er een aantal dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw kind een allergie ontwikkelt. Dat zijn:

  • stop met roken, zeker tijdens de zwangerschap;
  • rook niet in huis;
  • rook niet in de directe omgeving van uw kind;
  • geef volledig borstvoeding, liefst gedurende de eerste 4 maanden.
  • houd het huis zo stofvrij mogelijk en ventileer voldoende;
  • neem voor de kinderkamer geen tapijt, maar harde gladde vloeren;
  • gebruik voor het bedje katoenen lakentjes en dekentjes die op 60 graden gewassen kunnen worden;
  • kies wasbare knuffels;
  • denk goed na over het nemen van huisdieren.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van een voedingsallergie. Hoewel men eerder dacht dat je voedingsmiddelen zoals pinda of kippeneiwit bij kinderen met een allergische aanleg beter kon uitstellen, blijkt juist dat die kinderen een voedselallergie ontwikkelen. Door kinderen met een hoog-risico op een allergie voor de leeftijd van 6 maanden in aanraking te laten komen met pinda of kippeneiwit kan een allergie in 80% van de gevallen worden voorkomen. Bij kinderen met een hoog risico (kind met matig-ernstig eczeem, reactie op een ander voedingsmiddel of gezinslid met ernstige voedselallergie) is het verstandig om het introduceren van deze voedingsmiddelen te bespreken met de behandelend arts, zoals de arts van het consultatiebureau.
Zie ook www.stichtingvoedselallergie.nl, vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie.

Allergie en intolerantie    

Allergie en intolerantie worden wel eens verward. De overeenkomst is dat in beide gevallen het lichaam reageert op bepaalde stoffen. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen allergie en intolerantie. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken. In geval van intolerantie voor voedingsmiddelen speelt de darm een rol. Zie: intolerantie.
 

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis