Hooikoorts
Gepubliceerd op: 04 februari 2022Hooikoorts is een allergie waarbij iemands afweersysteem wordt geprikkeld door stuifmeel van bepaalde grassen, planten of bomen. Een andere benaming voor stuifmeel is pollen. Daarom wordt hooikoorts ook wel pollenallergie genoemd.
Klachten
Heeft iemand hooikoorts, dan zijn de slijmvliezen van deze persoon overgevoelig voor pollen. Zodra de slijmvliezen in aanraking komen met pollen raken ze geïrriteerd. Doordat we via de neus ademen, geeft hooikoorts vooral klachten van neus en ogen. Een aanval van hooikoorts geeft de volgende klachten:
- veelvuldig niezen;
- een pijnlijke en jeukende neus;
- een loopneus en later een verstopte neus;
- rode, jeukende en branderige ogen;
- tranende ogen en gezwollen oogleden;
- aanhoudende kriebelhoest;
- een opgezwollen keel;
- een zware en benauwde ademhaling;
- soms hoofdpijn;
- soms vermoeidheid en lusteloosheid.
Vanaf 6e levensjaar
Allergie, en dus ook hooikoorts, is erfelijk. Hooikoorts ontwikkelt zich in de loop van iemands leven. Het ontstaat meestal tussen het 6e en 25e levensjaar. Jongere kinderen spelen nog veelal binnen en komen ze minder in contact met bloeiende planten.
Diagnose
Hooikoorts kan met behulp van een zogeheten IgE-Rast onderzoek worden aangetoond. Dit is bloedonderzoek waarmee afweerstoffen tegen specifieke allergenen worden opgespoord.
Hooikoorts-seizoen
Hooikoorts treedt op wanneer de bomen en de grassen bloeien. In januari bloeien de eerste bomen. De laatste grassen bloeien doorgaans in september. Bij droog en zonnig weer zijn er veel pollen in de lucht, met veel klachten als gevolg. Door regen slaan de pollen neer en hebben hooikoorts-patiënten minder klachten. Iemand met hooikoorts is niet allergisch voor alle soorten bloeiende bomen, grassen en planten, maar voor één of meerdere soorten. Is iemand allergisch voor één bepaalde soort, dan kan dit te maken hebben met bomen of planten in zijn of haar omgeving. De klachten zijn er dan maar een paar dagen, tot een paar weken.
Klachten voorkomen en verminderen
Het is belangrijk na te gaan in welke periode de klachten ontstaan. Welke bomen en planten bloeien er op dat moment? Welke daarvan is of zijn de 'boosdoener(s)'? Bij warm en droog weer, dus wanneer er veel pollen in de lucht is, helpt het om ramen en deuren gesloten te houden. Actuele vooruitzichten zijn tijdens het pollenseizoen dagelijks te vinden op www.nationale-allergiesite.nl. Ook bestaat er een zogeheten pollenkalender, die aangeeft welke bomen, grassen en planten in welke maand bloeien.
Behandeling
Klachten van hooikoorts zijn doorgaans goed te behandelen. Meestal gebeurt dit met een neusspray en/of oogdruppels, eventueel gecombineerd met een tabletje of drankje tegen allergie (anti-histaminicum).
Immunotherapie
Ook bestaat er zogeheten immunotherapie, die de oorzaak van de allergie aanpakt. De patiënt neemt dan steeds een klein beetje van de stof in waarvoor hij of zij allergisch is. Daardoor went het lichaam aan de stof en reageert het immuun-systeem minder allergisch. ,Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Immunotherapie moet lang worden volgehouden. Een behandeling duurt drie tot vijf jaar. Wanneer gekozen wordt voor immunotherapie, moet de therapie gedurende het hele jaar gevolgd worden, dus ook in een seizoen wanneer er geen klachten zijn.
De meeste allergenen moeten worden ingespoten onder de huid. Voor graspollenallergie bestaat een immunotherapie in de vorm van een dagelijks in te nemen smelttablet. Er bestaat ook immunotherapie in de vorm van druppels onder de tong. Het resultaat hiervan bij verschilt per kind.
Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022