De hielprik
Gepubliceerd op: 07 februari 2022Een hielprik is een prikje dat in de hiel wordt gegeven om bloed af te nemen. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte van uw kind. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes.
Waarom een hielprik
Het bloedonderzoek kan een aantal erfelijke ziektes opsporen. Door dit zo snel mogelijk te doen kan een behandeling ook snel gestart worden, waardoor schade aan de ontwikkeling van het kind kan worden voorkomen of beperkt.
Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst toestemming aan de ouders/verzorgers gevraagd.
Thuis of in ziekenhuis
De hielprik wordt gedaan door een medewerker van de thuiszorg, de GGD of de verloskundige.
Als uw kind de eerste week na de geboorte in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige van de afdeling neonatologie of de laborant van de bloedprikdienst.
Uitslag onderzoek
Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvangt u geen bericht. Blijkt uit het onderzoek dat uw kind misschien een erfelijke ziekte heeft, dan ontvangt u wel bericht over de uitslag. Dat gebeurt binnen vier weken na de hielprik. Uw huisarts (bij kinderen in het ziekenhuis: de kinderarts) neemt dan zo snel mogelijk contact op met u. De arts zal u onder meer vertellen over de mogelijkheden van vervolgonderzoek.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van het RIVM: https://www.pns.nl/hielprik
Laatst bijgewerkt op: 10 februari 2022