Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De Kinderdagverpleging (KDV)

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

De  Kinderdagverpleging verzorgt de kinderen die 's ochtends voor een operatie naar het ziekenhuis komen en in de loop van de dag weer naar huis mogen.
De Kinderdagverpleging maakt onderdeel uit van de Kinderafdeling (B0).

Er is een uitgebreide folder beschikbaar over de kinderdagverpleging en de operatie van uw kind.

De ruimte

De Kinderdagverpleging bestaat uit een 6-persoons patiëntenkamer, een speelkamer, een kantoor, een aantal magazijnen en een toilet. Op de gang is er voor de kinderen ruimte om te spelen met elkaar of op de tractors en fietsen. Het is een kleine, overzichtelijke en kindvriendelijke afdeling.

Het team

Het team van de Kinderdagverpleging bestaat uit drie vaste kinderverpleegkundigen, van wie er iedere dag steeds twee verpleegkundigen werken. Voor de begeleiding van het kind en de ouders naar de operatiekamer zijn er vaste vrijwilligers, die door de medisch pedagogisch zorgverleners zijn ingewerkt.

Voor de opname

Voordat een kind wordt opgenomen voor een operatie, bezoekt het eerst het pré-operatief spreekuur. In principe gebeurt dat in de week voordat de operatie plaatsvindt. Het kind komt dan met de ouders/verzorgers naar de afdeling Kinderdagverpleging, route 101.
Eerst is er een opnamegesprek met de verpleegkundige. Daarna worden de kinderen in groepjes van dezelfde leeftijd door de medisch pedagogisch zorgverlener voorbereid op de alles rondom de opname, de operatie en de narcose (door middel van kapje of prikje). De kinderen krijgen een voorbereidingskoffer mee, zodat ze later thuis nog kunnen 'oefenen' als ze dat willen. Aansluitend gaan ze naar de anesthesioloog, die beoordeelt of het kind een narcose mag ondergaan.

De dag-opname

Op de dag van opname zelf komt het kind 's morgens (een uur voor de geplande operatietijd) samen met ouders/verzorger(s) op de Kinderdagverpleging. Daar wordt eerst:

  • de temperatuur opgenomen;
  • een controle uitgevoerd van alle gegevens;
  • de pre-medicatie gegeven;
  • het operatiejasje aangetrokken.

Daarna mag het kind nog spelen totdat het naar de operatiekamer (OK) gaat.

Op weg naar de operatiekamer mag het kind, als het dat leuk vindt, in één van de stoere miniauto's plaatsnemen of met een eigen stuurtje op het bed rijden.

Controle en veiligheid

In verband met de veiligheid worden alle patiëntengegevens steeds gecontroleerd, volgens het zogeheten TOP 1-2-3 systeem. Als alles akkoord is, kan het kind worden geopereerd.

Op de OK

Op de OK mag één ouder/verzorger bij het kind blijven totdat het kind in slaap is gebracht. Dit geldt ook voor een spoedoperatie. Na de operatie verblijft het kind, tot het goed wakker is, op de recovery. Ook hierbij mag één ouder/verzorger aanwezig zijn. Meestal komt de arts hier langs om de ouder te informeren over het operatieverloop en eventuele afspraken voor thuis.

Terug op de afdeling

Weer terug op de afdeling zitten de ouders bij hun kind en krijgt het kind te drinken. Ook krijgt het ijs en eventueel een soepstengel of lange vinger te eten. Er wordt minimaal twee keer een pijnscore bij het kind afgenomen.De ouders krijgen informatie over:

  • de verzorging van het kind thuis;
  • pijnmedicatie die gegeven mag worden;
  • instructies over wat te doen bij bijzonderheden.

Boven ieder bed hangt een televisie.

Is het kind voldoende hersteld en zijn er geen complicaties, dan gaat het weer naar huis. De arts kan nog langskomen voor een laatste controle, dit geldt met name voor kinderen die zijn geopereerd door de KNO-arts.

Na de opname

Alle kinderen (behalve de kinderen waarbij alleen buisjes in de oren zijn geplaatst) worden de volgende dag thuis gebeld, om te horen hoe het met het kind gaat en hoe het met de pijn is. Eventuele vragen kunnen dan ook beantwoord worden.
De kinderen waarbij alleen buisjes zijn geplaatst, zijn doorgaans dezelfde dag alweer goed hersteld en hebben geen klachten meer. De volgende dag gaan ze weer naar school. Waren er bij deze kinderen toch bijzonderheden tijdens de operatie, dan wordt de volgende dag soms toch even gebeld om te horen hoe het gaat.

Spannend voor kinderen en ouders

Op de Kinderdagverpleging liggen kinderen die relatief kleine operaties ondergaan. Toch kan het voor het kind en de ouders een ingrijpende ervaring zijn. Een narcose kan voor kinderen erg angstig of spannend zijn, ook voor de ouders. Het team van de Kinderdagverpleging probeert door duidelijke informatie en goede zorg het verblijf op de afdeling zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Buiten bij de kinderafdeling is een dierenweide, waar de kinderen na de operatie met hun ouders naar toe kunnen om de dieren te bezoeken. Ook is het mogelijk om een konijn mee naar binnen te nemen, zodat het kind er op bed mee kan knuffelen.

Eén keer per week komen de CliniClowns op de Kinderdagverpleging om de kinderen en ouders te bezoeken.
De kinderen zijn altijd welkom om nog een ijsje te komen halen, nadat ze op controle zijn geweest.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis