Met een mini-auto naar de operatiekamer
Gepubliceerd op: 11 april 2018Een operatie ondergaan is voor veel kinderen erg spannend, de weg naar de operatiekamer is dat al helemaal. Het moment waarop patiëntjes in hun ziekenhuisbed naar de operatie-kamer worden gereden, kan angst en stress veroorzaken. Niet alleen bij de kinderen, ook bij de ouders. Sinds kort kunnen kinderen tot dertig kilo met een elektrische auto naar de operatiekamer rijden. Het Slingeland Ziekenhuis is daarmee het eerste ziekenhuis in Gelderland.
Het afl eiden van kinderen voor een operatie is volgens de Stichting Kind en Ziekenhuis, de patiëntenorganisatie voor kinderen in de zorg, heel belangrijk. De mini-auto’s zullen daarom straks niet alleen op weg naar de operatieruimten rijden, maar ook op andere afdelingen te zien zijn.
"De stress bij kinderen vermindert en ook ouders voelen zich meer ontspannen."
Kiwanis en Stichting Vrienden
Het idee voor de autootjes komt van de Stichting Vrienden van het Slingeland Ziekenhuis en serviceclub Kiwanis Doetinchem-de Graafschap. Via sociale media was te zien hoe kinderen in San Diego vrolijk in een mini-auto naar de operatiekamer reden. “De kinderen rijden overigens niet in hun eentje, er loopt een medewerker mee die de auto met een afstandsbediening kan besturen”, aldus Veronie Gebbinck, teamleider Vrouw & Kind. “De auto’s zijn puur bedoeld om kinderen op hun gemak te stellen. En niet alleen de stress bij kinderen vermindert, ook ouders voelen zich meer ontspannen.”
Serving the children
Leden van de lokale Kiwanis verkopen ieder jaar oliebollen bij de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. De opbrengst gaat steevast naar een goed doel voor de kinderafdeling in goed overleg met Stichting Vrienden van het Slingeland Ziekenhuis. Dit jaar werd het geld besteed aan drie mini-auto’s: een witte Audi R8 Spyder, een stoere zwarte Ranger en een retro volkswagenbusje.
“In plaats van spanning voor een operatie zie je dat de kinderen plezier beleven aan het reisje richting operatiekamer”, aldus traumachirurg Sjoerd van der Meer, tevens lid van Kiwanis. “Bovendien herstel je sneller van de narcose als je daar ontspannen in gaat, zo is me verteld”, aldus Cees Doppenberg, namens Kiwanis. “En het project sluit prima aan bij ons motto Serving the Children of the World.”
Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022