Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pre-operatiefspreekuur voor kinderen

Gepubliceerd op: 08 februari 2022

Er is een speciaal pre-operatief spreekuur voor kinderen die een operatie moeten ondergaan. Tijdens dit spreekuur krijgen de ouders en het kind op een kindvriendelijke en begrijpelijke manier alle informatie over de dag van de operatie. Het kind is hierdoor minder angstig voor de operatie.

Afspraak

Als duidelijk is dat uw kind een operatie moet ondergaan, dan zal de polikliniek waar uw kind onder behandeling is een afspraak* maken voor het Pre-operatief spreekuur voor kinderen. De afspraak voor dit spreekuur is altijd op de vrijdag voorafgaande aan de week waarin de operatie plaats vindt.

Locatie

U meldt zich samen met uw kind bij de afdeling Kinderdagverpleging. Deze bevindt zich op de begane grond van het ziekenhuis, volg routenummer 101.

Werkwijze

De afspraak voor het pré-operatief spreekuur voor kinderen bestaat uit gesprekken met de kinderverpleegkundige, de medisch pedagogisch zorgverlener en de anesthesioloog. Zo nodig gaat u, als uw kind medicijnen gebruikt, nog naar de apothekersassistent voordat u naar de anesthesioloog gaat.

Kinderverpleegkundige

U heeft een opnamegesprek met een kinderverpleegkundige. Tijdens dit gesprek bespreekt zij de gang van zaken rondom de operatie en de opname van uw kind. Verder vraagt zij u naar de bijzonderheden rondom uw kind.

Medisch pedagogisch zorgverlener

De medisch pedagogisch zorgverlener zal uw kind voorbereiden op de operatie die gaat komen en de gang van zaken voorafgaand, tijdens en na de operatie. Zij geeft uitleg over de narcose, passend bij de leeftijd van het kind en eerdere ervaringen.
Kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar mogen aangeven welke voorkeur zij hebben wat betreft de anesthesietechniek (een prikje of een narcosekapje), maar de anesthesist bepaalt uiteindelijk. Daarnaast geeft zij uw kind materiaal mee naar huis om zich zo spelenderwijs voor te bereiden op de operatie (de POS-koffer).

Anesthesioloog

Aansluitend aan de gesprekken met de kinderverpleegkundige en de medisch pedagogisch zorgverlener gaat uw kind naar de anesthesioloog. Voor dit gesprek meldt u zich bij de polikliniek Pre-operatief spreekuur. Deze bevindt zich in het souterrain (-1). U volgt routenummer 82.

De anesthesioloog bespreekt de mogelijkheden voor de narcose tijdens de operatie met u en stelt een aantal vragen over uw kind.
In de gesprekken met de medisch pedagogisch zorgverlener en de kinderverpleegkundige leggen zij u uit dat u als ouder uw kind kan begeleiden naar de operatiekamer. In veel gevallen zal het kind hierdoor minder angstig zijn. De anesthesioloog zal uw kind onder narcose brengen. U kunt als ouder blijven tot uw kind slaapt, daarna wordt u verzocht om de operatiekamer te verlaten. De anesthesioloog is de specialist die verantwoordelijk is voor de veiligheid van uw kind tijdens de narcose. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat ouders niet bij hun kind kunnen blijven tot dat deze slaapt. Deze beslissing wordt altijd in het belang van het kind genomen en wij vragen hiervoor uw begrip. U kunt als ouder aanwezig zijn in de uitslaapkamer na de operatie als uw kind weer wakker wordt.

POS-koffer

De medisch pedagogisch zorgverlener zal u een koffertje geven, dat uw kind mee naar huis mag nemen. Deze koffer is specifiek bedoeld om het kind goed te kunnen voorbereiden op de operatie die komen gaat. De medisch pedagogisch zorgverlener zal u uitleg geven over de inhoud van de koffer zodat kind en ouders thuis de mogelijkheid hebben zich verder voor te bereiden. In de POS-koffer zit het volgende materiaal:

  • Fotoboek;
  • Operatiemuts;
  • Voorbereidingsmateriaal met betrekking tot het onder narcose gaan;
  • Pop met infuus;
  • Naambandje;
  • Lijst met tips voor kinderboeken over het ziekenhuis.


Vragen

Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de Kinderafdeling B0.
Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 92 96.

Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis