Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kinderartsen

Wat doet de kinderarts

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

Een kinderarts houdt zich bezig met het vaststellen en behandelen van ziekten en aandoeningen bij kinderen van alle leeftijden. Dit begint bij de opvang van te vroeg geboren baby's en eindigt bij jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Een kinderarts onderzoekt en behandelt kinderen die acuut ziek zijn en kinderen die langdurig (chronisch) ziek zijn.

Meer dan alleen medische zorg

Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijden. Hierbij besteedt de kinderarts aandacht aan de lichamelijke, de psychische en de sociale ontwikkeling van kinderen.
Het belangrijkste uitgangspunt voor de kinderarts in de zorg voor zieke kinderen is de medische zorg. Daarnaast is er ook aandacht voor andere factoren van ziek zijn. Bijvoorbeeld psycho-sociale en maatschappelijke factoren, voor zowel het kind als het gezin.

Betrokkenheid ouders/verzorgers

De kinderarts werkt niet alleen aan het behandelen van ziekten, maar ook aan het voorkomen (preventie) van ziekten. Hierbij is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg van het kind.

Verwijzing naar kinderarts

Kinderen worden naar de kinderarts verwezen door de huisarts, de consultatiebureau-arts, de jeugdarts of door collega-specialisten.

 
Bron: KNMG


Kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis zijn:

Laatst bijgewerkt op: 10 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis