KenniscentrumOnderzoekenRöntgen/Radiologie › Röntgenfoto › Röntgenfoto bij een kind

Röntgenfoto bij een kind

Röntgenfoto's worden gemaakt op de afdeling Radiologie(route 62). Daar kunt u zich melden met uw kind. U wordt dan naar één van de röntgenkamers verwezen. U kunt plaatsnemen op de gang voor de kamer.

In de kleedruimte

U wordt met uw kind naar binnen geroepen. In de kleedruimte doet uw kind zijn kleding uit, in geval dit nodig is voor het maken van de foto. Alles van metaal moet uit of af. Ritsen, knopen, kettingen en dergelijke zijn namelijk erg goed te zien op de röntgenfoto.
Apparatuur voor maken van röntgenfoto. (bron Siemens Medical)

Het maken van de foto

Afhankelijk van wat voor soort foto gemaakt wordt, moet uw kind staan, liggen of zitten. Het is belangrijk dat uw kind niet beweegt tijdens het maken van de foto. Een röntgenfoto maken doet geen pijn.

  • Als uw kind moet staan voor de foto, komt het met zijn buik of rug tegen een koude plaat te staan. De camera komt dan voor of achter uw kind te hangen en er wordt een foto gemaakt. Soms geeft de röntgenlaborant uw kind een opdracht, bijvoorbeeld 'diep inademen en de adem vasthouden'.
  • Als uw kind moet liggen, komt de camera boven uw kind te hangen en zal dan een foto maken.
  • Als uw kind een foto van bijvoorbeeld een arm of hand moet maken, kan het op een krukje gaan zitten met de arm of hand op een plaat. De camera komt dan boven de arm of hand te hangen om een foto te maken.
  • Soms moeten uit verschillende richtingen foto's gemaakt worden. Uw kind moet dan draaien of op een andere manier gaan staan of liggen.
  • Jonge kinderen die nog niet kunnen staan, gaan zitten op een knie van de laborant. De ouder helpt dan met vasthouden en geruststellen.

Ouder mag bij kind blijven

Als ouder mag u bij uw kind blijven. Wel krijgt u een loodschort aan tegen de röntgenstraling. Zwangere vrouwen mogen niet aanwezig zijn bij het onderzoek. In dat geval is het raadzaam om een tweede volwassene mee te nemen om uw kind te begeleiden bij het maken van de foto.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

Positionering voor foto van elleboog (bron: Siemens Medical)


Deel deze pagina: