Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De kinderlongverpleegkundige

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

De kinderlongverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in astma en andere luchtwegproblemen bij kinderen. Zij geeft uitleg over astma en de behandeling ervan en geeft advies hoe om te gaan met de benauwdheid van uw kind.

Bereikbaarheid

De kinderlongverpleegkundigen zijn bereikbaar op dinsdagmiddag in de even weken en op donderdagmiddag in de oneven weken op telefoonnummer (0314) 32 95 92 (via polikliniek Kindergeneeskunde).

Aanvullende uitleg

De kinderarts onderzoekt uw kind en geeft informatie over de klachten en de medicijnen die het moet gaan gebruiken. De kinderlongverpleegkundige geeft aanvullende uitleg over de volgende zaken:

  • Wat gebeurt er in de longen bij astma en/of benauwdheid.
  • Welk effect hebben de medicijnen.
  • Hoe moeten de medicijnen worden ingenomen.
  • Wat veroorzaakt klachten.
  • Hoe kunnen uw kind en u als ouder het beste omgaan met de situatie, bijvoorbeeld thuis, op school en tijdens het sporten.

Epi-pen

De kinderlongverpleegkundige geeft ook instructie over de epi-pen als uw kind deze moet gebruiken bij een ernstige vorm van allergie. U krijgt dan, eventueel samen met uw kind, uitleg van de kinderlongverpleegkundige.

Hiervoor zal het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde een afspraak met u plannen. Met behulp van een oefen-pen leert kinderlongverpleegkundige u precies wat u moet doen als uw kind een reactie krijgt en u de epi-pen moet gebruiken.

Neem alle medicijnen mee

Heeft u een afspraak bij de kinderlongverpleegkundige, dan is het belangrijk dat u alle medicijnen tegen de benauwdheid die uw kind gebruikt meeneemt of een overzicht haalt bij de apotheek.
Heeft uw kind ook eczeem of hooikoorts, neem dan ook deze medicijnen mee (bijvoorbeeld zalven, neusspray, allergietabletjes en dergelijke).

Spreekbeurttas astma

Wanneer uw kind een spreekbeurt wil geven op school over astma, kan het een spreekbeurttas lenen bij de kinderlongverpleegkundige.

Meer informatie

Laatst bijgewerkt op: 14 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis