Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Constitutioneel eczeem is aangeboren. Het is een familiaire, erfelijk bepaalde huidaandoening. Hierbij spelen zowel de genen (erfelijke aanleg) als de immuun-regulatie (allergie en ontsteking) een rol. De huid is meestal droog (schilferig) en geeft veel jeuk. Ook kan de huid ontstoken raken, door infectie van bacteriën. De ernst van de klachten kan sterk wisselen in de loop van de tijd. Soms zijn er weinig tot geen klachten, dan weer is er een opvlamming.

Bij baby's

Constitutioneel eczeem kan al voorkomen bij baby's. De verschijnselen ontstaan dan meestal tussen de eerste en vierde maand. Vanaf de geboorte is de huid droog (schilferig). Een droge huid kan jeuk geven, waardoor een gaat kind wrijven, schuren en krabben. Er ontstaan vaak rode, wat dikkere plekken met bobbeltjes en kleine bultjes. Soms ontstaan er nattende plekken en korsten. De jeuk neemt dan meestal flink toe.

Bij oudere kinderen

Ook op oudere leeftijd kan constitutioneel eczeem ontstaan. Plaatsen van eczeem zijn dan met name plooien van elleboog en knieën, polsen, hals en rond de ogen.

Oorzaak

Constitutioneel eczeem komt veel voor. Voedselallergie kan een oorzaak zijn. Toch hebben maar weinig kinderen een bewezen voedselallergie als oorzaak van hun eczeem. Een enkele keer is dit het geval bij zuigelingen en peuters. Bij oudere kinderen met eczeem is er nog minder verband tussen de voedselallergie en het eczeem. Bij deze kinderen veroorzaakt voedselallergie meestal urticaria (galbulten) of anafylaxie (heftige allergische reactie).

Gevolgen van eczeem

Voor uw kind en uzelf is het belangrijk dat het constitutioneel eczeem zo goed mogelijk onder controle komt. Een kind met veel of steeds weer opvlammend eczeem zit niet goed in zijn vel. Het is prikkelbaar, eet vaak slecht en zal uiteindelijk minder goed groeien. Bovendien ontstaan door de ontsteking vaak lichte of donkere verkleuringen van de huid.

Leefregels helpen

Heeft uw kind eczeem, dan is het voor u als ouder goed om er zo veel mogelijk over te weten. Veel informatie vindt u op de website van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE).
Er is een aantal leefregels die constitutioneel eczeem kunnen verminderen. Het is belangrijk om iets aan de droge huid te doen. Een babyhuid is vijf keer zo dun als de huid van een volwassene. Daardoor droogt een babyhuid sneller uit. De volgende maatregelen helpen een droge huid te voorkomen (dit geldt ook voor oudere kinderen):

  • Water (zeker warm water) en zeep drogen een huid uit. Dagelijks baden wordt afgeraden.
  • Een droge huid heeft weinig vet. Het is goed een droge huid meerdere keren per dag in te vetten met een neutrale vette zalf. Er bestaan hiervan verschillende goede soorten. Vraag hiernaar bij uw arts, apotheker of drogist. Een vette olie in het badwater kan helpen.
  • Probeer krabben en schuren zoveel mogelijk te voorkomen. Als de huid stuk gaat, is het gevolg ontsteking en meer jeuk. Houd de nagels kort. Voor baby's en kinderen bestaat er een speciaal 'krabpak', dat voorkomt dat het kind kan krabben.

Kinderen ouder dan 1 jaar krijgen soms een antihistaminicum voorgeschreven (zie allergie). Daardoor slapen ze beter en krabben ze minder.

Zalven

Soms helpen bovenstaande maatregelen niet voldoende. De arts zal dan zalven voorschrijven. Daarbij zal de arts het eczeem en de jeuk doorgaans proberen te onderdrukken met een steroïd-zalf. Deze kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld teerzalf of een andere ontstekingremmende zalf. De steroïd-zalven zijn ingedeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de sterkte. Wanneer uw kind een steroïd-zalf krijgt voorgeschreven, krijgt u hierbij advies en instructie. Hoewel zonlicht vaak een gunstig effect heeft op constitutioneel eczeem, mogen sommige zalven niet in contact komen met het ultraviolet licht in zonnestralen. Daarom worden de zalven meestal afgedekt of alleen 's nachts gebruikt. Informeer hierover voor gebruik bij uw apotheek.

Aanvullend onderzoek

Wanneer uw baby op jonge leeftijd heftig eczeem ontwikkelt en zalven onvoldoende helpen, zal uw arts de mogelijkheid van een onderliggende voedselallergie als oorzaak met u bespreken. Onderzoek kan plaatsvinden door middel van bloedonderzoek of een huidpriktest. Het meest betrouwbare bewijs voor een voedselallergie (bijvoorbeeld een koemelkeiwit-allergie) wordt gevonden met behulp van een zogeheten 'dubbelblinde-placebogecontroleerde-voedselprovocatie-test'.

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis