Koemelkeiwit-allergie
Gepubliceerd op: 04 februari 2022Kinderen met koemelkeiwit-allergie zijn allergisch voor de eiwitten in de melk van koeien. Ongeveer 5% van de baby's heeft een koemelkeiwit-allergie. Een koemelkeiwit-allergie is iets anders dan melksuiker-intolerantie (lactose-intolerantie), waarbij melk ook slecht verdragen wordt.
Klachten door koemelkeiwit-allergie
De verschijnselen van een koemelkeiwit-allergie kunnen zeer wisselend zijn. Klachten kunnen direct optreden, maar soms ook pas na enkele dagen.
Snel optredende klachten
Klachten die snel (binnen 2 uur) ontstaan na het innemen van melkproducten zijn onder meer:
- zwelling van tong en lippen;
- galbulten, huiduitslag, roodheid van de huid of jeuk;
- diarree;
- overgeven;
- ademhalingsproblemen;
- een verminderd bewustzijn (komt zeer weinig voor).
Klachten na enkele dagen
De klachten kunnen ook pas na enkele dagen tot uiting komen. Dat kunnen onder meer zijn:
- eczeem, jeuk of roodheid van de huid;
- opvlammen van het eczeem (als een kind eczeem heeft);
- voedselweigering, braken;
- buikpijn;
- diarree of verstopping;
- bloed of slijm in de ontlasting.
Ook vage klachten
Soms zijn er vage klachten, zoals huilen, slecht slapen en onrust.
Speciale babyvoeding
Bij verdenking op een koemelkeiwit-allergie zal de dokter uw baby speciale babyvoeding voorschrijven. Deze voeding heeft een bewerking ondergaan, waardoor er de koemelkeiwitten niet meer herkend worden door het lichaam. Heeft uw baby daadwerkelijk koemelkeiwit-allergie, dan zullen de klachten verdwijnen.
Nieuwe inzichten
De laatste jaren is er veel inzicht verkregen in de ontwikkeling van allergie. Zo is duidelijk geworden dat het onterecht verwijderen van koemelk uit de voeding bij baby's allergie juist laat toenemen. Het lijkt er op dat bij gezonde baby's enige inname van koemelk nodig is om koemelk te kunnen verdragen. Met andere woorden: om een koemelkeiwit-allergie te voorkomen, is het nodig dat gezonde baby's (zonder bewezen koemelkeiwit-allergie) in een bepaalde fase koemelkeiwit krijgen toegediend. Daarom wordt bij alle baby's met de verdenking op een koemelkeiwit-allergie tegenwoordig een zogeheten dubbelblinde test uitgevoerd. Daarin wordt duidelijk of de klachten wel of niet veroorzaakt worden door een koemelkeiwit-allergie. Uw kinderarts kan u er meer over vertellen.
Vergoeding zorgverzekeraar
Heeft uw kind een bewezen koemelkeiwit-allergie en heeft het daarom speciale babyvoeding nodig, dan wordt deze voeding vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. De voeding is erg duur en meestal wordt deze voeding het hele eerste levensjaar gegeven.
Geen melk van andere dieren
Bij een koemelkeiwit-allergie wordt het afgeraden om babymelk van andere dieren (zoals geiten) te gebruiken. Het eiwit in de melk van deze dieren lijkt namelijk sterk op het eiwit in de melk van koeien. Ook sojamelk wordt afgeraden. Dat betekent: niet beginnen met sojamelk in plaats van koemelk. Sojamelk geven kan wel als een kind ouder is, bijvoorbeeld vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Andere voedingsallergieën
Een koemelkeiwit-allergie hoeft niet te betekenen dat uw baby ook allergisch is voor andere voedingsmiddelen. U kunt groente- en fruithapjes geven vanaf de leeftijd van 4 maanden. U krijgt hierover advies op het consultatiebureau. Soms is de hulp van een diëtist nodig, bijvoorbeeld wanneer onduidelijk is of het kind dit voedsel verdraagt.
Probeer een allergie te voorkomen
Er is een aantal dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw kind een allergie ontwikkelt. Op de pagina over allergie vindt u hierover adviezen.
Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022