Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slikfoto's bij een kind

Röntgenonderzoek van de slokdarm

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Met een röntgenonderzoek van de slokdarm, de zogeheten slikfoto's, kunnen afwijkingen van de slokdarm en eventueel van de maag worden vastgesteld. Denk hierbij aan een vernauwing, een middenrifbreuk of een afwijking in de beweging van de slokdarm.
Het maken van slikfoto's wordt soms gedaan als aanvullend onderzoek voor de diagnose van gastro-oesofageale reflux. Dit is het terugstromen van inhoud van de maag naar de slokdarm.

Adviezen

Er zijn een aantal algemene adviezen met betrekking tot onderzoeken om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op het laten maken van een slikfoto en om het onderzoek zo prettig en goed mogelijk te laten verlopen.

Ouder mag bij kind blijven

Eén van de ouders mag bij het onderzoek blijven. U krijgt dan wel een loodschort aan, ter bescherming tegen de röntgenstralen. Zwangere vrouwen mogen niet aanwezig zijn bij het onderzoek. In dat geval is het raadzaam om een andere ouder of begeleider mee te laten gaan naar het onderzoek.

Het onderzoek

Het maken van slikfoto's gebeurt op de röntgenafdeling. Het is voor jonge kinderen handig om een eigen fles mee te nemen van thuis, waar zij goed uit kunnen drinken.
Voor het maken van de slikfoto's moet uw kind het bovenlijf ontbloten. Draagt het een rompertje, dan mag het dat aanhouden, mits er geen drukknoopjes aan de bovenkant zitten. Voor het onderzoek gaat uw kind op een bed liggen.

De camera komt vlak boven uw kind te hangen. Uw kind krijgt verdunde contrastvloeistof om te drinken. Voor jongere kinderen/baby's is er een doorzichtige contrastvloeistof om te drinken. Deze vloeistof smaakt niet vies, ruikt wat zoetig en kan eventueel aangelengd worden met wat ranja. Het smaakt enigszins als een soort vloeibare tandpasta. Het geeft wel een droge nasmaak in de mond. 

Tijdens het drinken worden er meerdere foto's gemaakt door de radioloog. Vaak moet uw kind ook nog even op de zij gaan liggen om foto's te maken.
Bij oudere kinderen kan het bed waarop ze liggen ook rechtop worden gezet om foto's te maken. Het bed wordt dan in zijn geheel gekanteld, zodat uw kind als het ware in een staande positie terechtkomt.
Als er voldoende foto's zijn gemaakt, is het onderzoek klaar. De contrastvloeistof wordt later vanzelf door uw kind uitgepoept en uitgeplast.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

Laatst bijgewerkt op: 09 oktober 2023

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis