Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kind voorbereiden op onderzoek

algemene adviezen

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Moet uw kind voor een onderzoek naar het ziekenhuis, dan is het belangrijk om uw kind daar op voor te bereiden. Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning bij uw kind. Bovendien werkt een kind vaak beter mee als het weet wat er gaat gebeuren.

Algemene adviezen

Als ouder kunt u het beste inschatten welke adviezen bij uw kind passen. Dit zijn algemene adviezen:

  • Het verschilt per kind wanneer u het beste kunt beginnen met de voorbereiding. Dit is onder meer afhankelijk van de leeftijd. Bij jonge kinderen is het belangrijk om niet te vroeg te beginnen met de voorbereiding. Een paar dagen van te voren is vroeg genoeg. Zorg dat er voldoende tijd is om uw kind na te laten denken over wat u verteld heeft en dat het nog vragen kan stellen. Herhaling van uw uitleg is belangrijk.
    Oudere kinderen kunt u langer van tevoren vertellen wat er gaat gebeuren.
  • Kies een rustig moment om uw kind voor te bereiden. Liever niet vlak voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat er tijd is om vragen te stellen.
  • Het is belangrijk om uw kind eerlijke informatie te geven over wat er gaat gebeuren. Als iets pijn gaat doen is het belangrijk om dit eerlijk te vertellen, maar u hoeft daar niet de nadruk op te leggen. U kunt ook alles vertellen wat het kind zal zien, horen of ruiken.
  • Kijk of uw kind alle informatie begrijpt die u vertelt. Dit kunt u doen door het na te laten vertellen aan uzelf of iemand anders. Vooral jonge kinderen kunnen gaan fantaseren over het ziekenhuis en onjuistheden bedenken die ze onnodig bang kunnen maken. Let er op dat zij alle informatie goed kunnen verwerken.
  • U kunt uw kind voorbereiden door de situatie voor te doen met speelgoed en doktersspullen. Ook kunt u in de bibliotheek boekjes lenen over het ziekenhuis. Betrek andere leden van het gezin bij de voorbereiding, zodat iedereen op hoogte is van wat er gaat gebeuren.
  • Neem voor het een onderzoek een knuffel, het favoriete speelgoed van uw kind en een lees- of prentenboek mee, om uw kind voor en tijdens het onderzoek wat af te leiden.

 

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis