Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Scintigrafie-onderzoek bij een kind

Nucleaire Geneeskunde

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Scintigrafie is een onderzoeksmethode die op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt uitgevoerd. 
De afdeling Nucleaire geneeskunde voert diagnostisch onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden.
Bij scintigrafieonderzoek wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof toegediend. De foto's worden gemaakt met een apparaat dat radioactieve straling kan opvangen en verwerken tot afbeeldingen.De stralingsdosis is vergelijkbaar met die van een röntgenfoto.

Infuus

De licht radioactieve vloeistof wordt bij uw kind toegediend door middel van een infuus. Het infuus wordt op de Kinderafdeling aangelegd bij het kind. 

Het onderzoek

Voor ieder scintigrafie-onderzoek bij kinderen geldt het volgende:

  • Het maken van de foto's is pijnloos.
  • Vaak is het fijn om een voorleesboek, tablet of mobiele telefoon of iets dergelijks mee te nemen om uw kind een beetje af te leiden. Er mag ook een knuffel of iets anders mee wat uw kind fijn vindt.
  • Tijdens het onderzoek moet uw kind stil blijven liggen.
  • Baby's worden in een bakje gelegd, waarin ze beter stil blijven liggen.
  • Grotere kinderen kunnen geholpen worden met stilliggen door een matrasje dat ze over zich heen krijgen, dat vacuüm wordt gezogen. Normaal gesproken vinden kinderen dit niet beangstigend. Is dat toch het geval, dan wordt het matrasje weer verwijderd. Het is alleen maar een hulpmiddel voor het stilliggen.

De duur van het onderzoek hangt af van het soort scintigrafie-onderzoek. De tijdsduur van het maken van de foto's varieert van enkele minuten tot een uur.

Folders scintigrafie-onderzoeken

Er zijn verschillende soorten scintigrafie-onderzoeken. Van een aantal onderzoeken voor kinderen zijn folders beschikbaar:

Uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Filmpje Scintigrafie onderzoeken

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een algemeen filmpje gemaakt over de gang van zaken bij scintigrafie onderzoeken. U kunt het filmpje 'Een scintigrafie onderzoek: wat u kunt verwachten' hier bekijken.

Filmpje over radioactieve vloeistof in het lichaam

Het animatiefilmpje 'Sunny & Tim - Lichtjes in je lichaam' laat zien op welke manier de radioactieve vloeistof in het lichaam werkt. Uw kind kan dit filmpje bekijken als voorbereiding op het onderzoek.

Wij adviseren u eerst zelf het filmpje te bekijken om in te schatten of het geschikt is voor uw kind.

Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis