Downpoli voor kinderen met Downsyndroom
Gepubliceerd op: 04 februari 2022Het Slingeland Ziekenhuis is in 2021 gestart met de Downpoli, een speciale polikliniek voor kinderen met Downsyndroom. Deze kinderen verdienen een eigen aanpak en extra aandacht. Het kind bezoekt op één middag vijf verschillende zorgverleners, die daarna samen de kinderen bespreken.
“Ik hou van de onbevangenheid van kinderen”, zegt kinderarts Arjan Pijning. “Mede daarom ben ook kinderarts geworden. Kinderen met Downsyndroom hebben die onbevangenheid nog meer. Tegelijk weet ik ook hoe kwetsbaar deze kinderen zijn en dat ze een speciale benadering vragen. Dat kost vaak extra tijd en energie, maar dat heb ik er graag voor over.”
Ook kinderfysiotherapeut Mary Broekhuijsen heeft veel feeling met deze kinderen. “Ik werk al jarenlang met kinderen met Downsyndroom. En ik ben blij dat het Slingeland Ziekenhuis met een Downpoli gestart is. Het is fijn, voor hen en hun ouders, dat ze in één middag meerdere zorgverleners kunnen bezoeken. Bovendien kunnen ze daarvoor terecht in het voor hen vertrouwde Slingeland Ziekenhuis, wat bijdraagt aan hun gevoel van veiligheid. Dat is voor kinderen met Downsyndroom extra belangrijk. Want deze kinderen kunnen door angst volledig blokkeren, waardoor de onderzoeken en observaties minder goed gaan of zelfs niet meer lukken.”
Het is fijn, voor hen en hun ouders, dat ze in één middag meerdere zorgverleners kunnen bezoeken.
Vaak meer zorg nodig
Kinderen met Downsyndroom hebben vaak meer medische zorg nodig. Arjan Pijning legt uit: “De helft van de kinderen met Downsyndroom heeft een hartafwijking. Wat ook veel voorkomt, zijn onder meer zwakke spieren, problemen met de motoriek, darmproblemen, spraakproblemen en slecht zien. Er is een landelijke richtlijn die aangeeft dat kinderen met Downsyndroom eens keer per jaar door de kinderarts gezien moeten worden.” Van daaruit is het idee ontstaan om een Downpoli te starten, zoals enkele andere ziekenhuizen ook al gedaan hebben. “Op één middag bezoekt het kind een kinderarts, een KNO-arts, een oogarts, een kinderfysiotherapeut en een logopedist. De twee laatstgenoemden zijn van buiten het ziekenhuis en draaien mee in onze Downpoli. Eén keer in de vijf à acht weken is er een middag speciaal gereserveerd voor de Downpoli. We zien dan vier of vijf kinderen, uiteraard vergezeld van hun ouders.”
Goed observeren
Aan het eind van de middag bespreken de zorgverleners samen de kinderen. En dat is erg waardevol, hebben Arjan Pijning en Mary Broekhuijsen inmiddels ervaren. “Goed observeren is bij kinderen met Downsyndroom belangrijk. Met z’n vijven zie je meer. Zeker als je vanuit verschillende disciplines kijkt”, aldus Arjan Pijning. In de Downpoli wordt niet alleen naar de medische gezondheid van het kind gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar de ontwikkeling. Dat is belangrijk, en juist ook voor de toekomst van een kind met Downsyndroom, leggen Arjan Pijning en Mary Broekhuijsen uit. “Kinderen met Downsyndroom kunnen onder de juiste omstandigheden een grote mate van zelfstandigheid bereiken als ze volwassen zijn. Het is dan belangrijk dat ze op het gebied van gezondheid, zien, motoriek en taal niet belemmerd worden. Met de juiste zorg en begeleiding kunnen deze kinderen ver komen. De Downpoli draagt daar zeker aan bij.”
De betrokken zorgverleners
De Downpoli van het Slingeland Ziekenhuis is een initiatief van de zorgverleners in het Slingeland Ziekenhuis samen met externe zorgverleners, die allemaal affiniteit hebben met deze doelgroep. Uit het Slingeland Ziekenhuis zijn betrokken: kinderarts Arjan Pijning, KNO-arts Nicole Weegerink, oogarts Esther Keller en orthoptist Ilse Klein Tank. De externe zorgverleners zijn kinderfysiotherapeut Mary Broekhuijsen en de logopedisten Karin Veeneman en Vivian Bak.
‘Een complete momentopname’
De vierjarige Kars van der Molen heeft Downsyndroom. Inmiddels heeft hij de Downpoli bezocht. Zijn ouders Gertjan en Susan zijn enthousiast. “Als ouders van een kind met Downsyndroom bezoek je veel zorgverleners. Dan is het handig voor ons dat Kars op één middag door vijf zorgverleners gezien wordt. Maar nog veel belangrijker is dat er ieder jaar een moment is dat je kind in zijn geheel bekeken wordt door meerdere deskundigen. Die deskundigen bezoek je normaal gesproken ook wel, maar dan verspreid over het jaar, wat een verbrokkeld beeld geeft. In de Downpoli heb je een complete momentopname, met deskundigen die daarna hun bevindingen delen. Zo krijg je een beter en completer beeld van je kind. Wij ervaren dit echt als een enorme meerwaarde.”
Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022