Afwijkende schedelvorm door voorkeurshouding
Gepubliceerd op: 04 februari 2022Ongeveer 12% van de zuigelingen ontwikkelt een voorkeurshouding tijdens het liggen. Bij een aantal van deze kinderen kan hierdoor de schedel vervormen. Door de ouders in een vroeg stadium houdingsadviezen te laten toepassen, lukt het vaak om deze voorkeurshouding te doorbreken. De schedelvervorming trekt dan meestal bij, zodat verdere behandeling niet nodig is.
Kinderfysiotherapeut
Als houdingsadviezen alleen onvoldoende verbetering geven, kan de kinderfysiotherapeut worden ingeschakeld. De kinderfysiotherapeut probeert de voorkeurshouding van het kind te doorbreken met behulp van oefeningen.
Redressiehelm
Soms blijft, ondanks alle inspanningen, rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden een uitgesproken schedelvervorming bestaan. In dat geval kan behandeling met een redressiehelm worden overwogen. Het tot nu toe enige bekende nadeel van schedelvervorming is, dat het er minder mooi uitziet. De helmbehandeling is dus een cosmetische behandeling. Bij veel kinderen neemt de schedelvervorming in de loop van de eerste twee jaar uit zichzelf af, ook zonder redressiehelm.
Onderzoek door de Universiteit van Twente heeft laten zien dat er evenveel verbetering van de schedelvorm is bij een helmbehandeling in vergelijking met het afwachten van natuurlijk herstel bij gezonde kinderen met een matige tot ernstige schedelvervorming. Alle ouders van kinderen die een helm kregen rapporteerden één of meer bijwerkingen van de helm. De helmbehandeling lijkt geen nadelige gevolgen te hebben voor het kind op de lange termijn. Verder is helmbehandeling een dure behandeling. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt door de onderzoekers een helmbehandeling als standaard behandeling voor gezonde kinderen met een matige tot ernstige schedelvervorming afgeraden.
Bezoek aan kinderarts
De zuigelingen die toch voor helmtherapie in aanmerking willen komen, worden doorgaans verwezen naar de kinderarts. Dat wordt gedaan door de huisarts, op advies van de kinderfysiotherapeut of consultatiebureau-arts. De kinderarts beoordeelt of er wellicht onderliggende lichamelijke afwijkingen zijn, die de schedelvervorming veroorzaken. Samen met de ouders wordt besloten of gekozen wordt voor helmtherapie.
Helmtherapie
Voor het aanpassen van de helm wordt in principe verwezen naar een vestiging van Roessingh revalidatietechniek in Doetinchem of op verzoek van de ouders naar elders. De medewerkers van Roessingh begeleiden de praktische kant van de helmtherapie. De helm wordt in principe 23 uur per dag gedragen tot de leeftijd van 12 maanden. De helm wordt door de meeste zuigelingen goed verdragen. Halverwege en aan het eind van de behandeling wordt een controle-afspraak gemaakt bij de kinderarts. Deze beoordeelt het resultaat van de behandeling en de ontwikkeling van het kind.
Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022