Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kinderen praten mee over hoe de behandeling uitgevoerd wordt

Gepubliceerd op: 13 juni 2023

Het Slingeland Ziekenhuis doet er alles aan om een kind gerust te stellen en goed voor te bereiden op een medische behandeling of opname. “Een kind ervaart een verblijf vooral als aangenaam als het voelt dat het deels zelf de regie mag behouden. Dat stimuleren we door kinderen mee te laten praten over hoe de behandeling uitgevoerd wordt”, zegt Annerieke Colenbrander, een van de vier medisch pedagogisch zorgverleners.

En er zijn extra bezoekjes die het verblijf net wat aangenamer maken, zo komen de CliniClowns wekelijks langs bij kinderen op de Kinderafdeling en brachten enkele voetbalspelers van De Graafschap onlangs een verrassingsbezoekje.

Vertrouwen

“Als verpleegkundige, laborant of arts is het belangrijk om te luisteren hoe het kind graag wil dat een behandeling uitgevoerd wordt. Daarmee maak je het ziekenhuis een plek waar kinderen vertrouwen kunnen hebben in de mensen om hen heen”, vertelt Annerieke. Ze geeft een voorbeeld. “Als bloedonderzoek nodig is, kan er zo nodig verdovende zalf aangebracht worden op de plek waar geprikt wordt. Vervolgens kan een kind aangeven of het mee wil kijken of juist een andere kant op wil kijken. We vragen of het kind het prettig vindt dat er afgeteld wordt tot het moment dat er bloed wordt afgenomen en of het op schoot wil zitten bij een ouder.” Op zo’n manier voelen kinderen dat ze wat te zeggen hebben over hun eigen lichaam.

Ziekenhuispaspoort

Een klein kind tijdens een bloedonderzoek in een houdgreep nemen, kan grote impact hebben op latere leeftijd. “Door zo’n ervaring kan iemand een angst ontwikkelen die er op volwassen leeftijd voor kan zorgen dat zorg gemeden wordt”, vertelt Annerieke. “Gelukkig zijn we ons daar steeds meer van bewust en daarom is het zo belangrijk om ziekenhuiservaringen zo goed mogelijk te laten verlopen. De afspraken die we maken met de kinderen kunnen in een ziekenhuispaspoort staan. Daarin staat hoe een kind graag wil dat de handelingen verlopen en daar moeten we ons als zorgverleners aan houden. Als een handeling toch anders moet dan vooraf is besproken, zul je dat als zorgverlener eerst moeten bespreken met het kind. Zo weten kinderen dat ze serieus genomen worden.”

Voorbereidingskoffertje

Naast het ziekenhuispaspoort, zijn er ook andere positieve afleidingen dankzij een bijdrage van Stichting Vrienden van het Slingeland Ziekenhuis. Zo kunnen kinderen met elektrische kinderauto’s van de Kinderafdeling naar de operatiekamer rijden. Er is een kleurrijke muurschildering op de afdeling, een speelkasteel en een kinderboerderij aangrenzend aan de afdeling.
“Om kinderen voor te bereiden op een operatie zijn er voorbereidingskoffertjes en fotoboeken waarin de kinderen en hun ouders stap voor stap kunnen zien wat er gaat gebeuren. Dat is belangrijk, niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders.”

MRI-scan

Het komt ook voor dat een kind een verwijzing krijgt voor een MRI-scan. “Jonge kinderen en hun ouders of verzorgers komen eerst bij ons op de afdeling. We bereiden kinderen voor door te laten zien hoe een MRI eruit ziet en wat er gebeurt als je in dat apparaat ligt en laten horen wat voor geluid de MRI kan maken. We vertellen dat het heel belangrijk is dat ze héél stil liggen. Kinderen kunnen ook even proef liggen. Dat is voor ons meteen een goed moment om in te schatten of een MRI-scan wel of niet gaat lukken. Bovendien krijgen ouders de kans om te zien wat zij bij kunnen dragen tijdens het onderzoek. Na het proef liggen, volgt het echte onderzoek op een andere dag. Ook dan begeleiden we het kind en de ouder of verzorger”, vertelt Annerieke.

Indrukwekkend lawaaiig apparaat

Froukje Duenk is radiodiagnostisch laborant en werkt op de afdeling Radiologie. “De uitdaging is om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen van de MRI, zodat de specialist aan de hand van goede beelden een diagnose kan stellen”, vertelt Froukje. “Voor een goed resultaat is het van belang dat het kind zo stil mogelijk ligt. Een goede voorbereiding en begeleiding door de medisch pedagogisch zorgverleners helpt daarbij. Het is een indrukwekkend apparaat, dat nog meer indruk maakt door het geluid dat ie maakt.” 

Vorig jaar las Froukje dat The LEGO Foundation wereldwijd een LEGO MRI Scanner wilde doneren aan ziekenhuizen. “Ik pikte dat bericht ergens op en schreef ons ziekenhuis in. Eerlijk gezegd had ik er niet op gerekend dat wij een exemplaar zouden ontvangen, totdat er een doos lego arriveerde. Met daarin een MRI-scanner van lego op schaal gemaakt. De ervaring leert dat kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar het leuk vinden om met het schaalmodel te spelen voordat ze de scanner ingaan.” En er zijn meer hulpmiddelen om het MRIonderzoek letterlijk te verzachten. “Oordopjes van bolletjes die zich vormen naar de gehoorgang dempen het geluid van de scanner. Daarnaast mogen kinderen hun favoriete muziek meenemen waar ze via een koptelefoon naar kunnen luisteren. Na het onderzoek krijgen kinderen een Super-Stil-Lig-Diploma, een bijzonder diploma omdat bijna niemand dat heeft. Het diploma wordt officieel overhandigd voorzien van de naam van het kind en de behandelaar.”

 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 23 juni 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis