Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Rekenformule dosering ORS

ORS tegen uitdroging bij diarree en buikgriep

Gepubliceerd op: 08 februari 2022

Het meest gebruikte middel tegen uitdroging is ORS, wat staat voor Orale Rehydratie Solutie. Dit zijn zakjes met poeder waarin suikers en zouten zitten. Als u deze volgens voorschrift klaarmaakt, heeft u een vloeistof die goed helpt om uitdroging te voorkomen. Het is raadzaam ervoor te zorgen dat u altijd ORS in huis heeft. Voor de allerjongsten is er een aangepaste variant, ORS Junior. Deze is te gebruiken tot de leeftijd van één jaar. Kinderen vanaf één jaar kunnen normale ORS krijgen.

Klaarmaken van de ORS-oplossing

Kijk goed op de verpakking (bijsluiter) hoe de ORS klaargemaakt moet worden. Het is belangrijk om het poeder uit een zakje in de juiste hoeveelheid water op te lossen. U kunt deze oplossing bijvoorbeeld in een litermaat of kan bewaren in de koelkast.

Hoeveel ml geeft u per keer aan uw kind

U geeft uw kind na iedere flinke hoeveelheid diarree de geadviseerde hoeveelheid van de klaargemaakte ORS-oplossing (water met ORS). De juiste hoeveelheid per keer berekent u onderaan deze pagina op basis van het 'normale' gewicht van uw kind.

Kleine slokjes

Omdat de maag en de darmen van streek zijn, is het belangrijk dat uw kind steeds kleine beetjes drinkt, dus niet een grote hoeveelheid in één keer. Vaak zijn enkele kleine slokjes per keer voldoende en lukt het zo om vocht toe te dienen.

Berekenen hoeveelheid ORS-oplossing

Hieronder kunt u het (normale) gewicht van uw kind invullen, zo berekent u hoeveel ORS-oplossing u uw kind per keer kan geven. Dit drinkt het kind in kleine slokjes op en u geeft het na elke volle luier met diarree. Draagt uw kind geen luier meer, dan geeft u het na elke flinke hoeveelheid diarree. Overleg met de huisarts als de klachten verergeren of na 2 of 3 dagen niet minder zijn geworden.

Bereken Dosering ORS

Gewicht (in kg)

Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis