Overslaan en naar de inhoud gaan
search

MRI-scan bij een kind

Magnetic Resonance Imaging

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Een MRI is een apparaat voor beeldvorming van het inwendige van de mens. De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging: beeldvorming met magnetische resonantie. De beelden worden gemaakt door middel van een sterk magnetisch veld en radiogolven. De MRI is een grote ronde buis waar een bed doorheen geschoven kan worden.

Geen metalen voorwerpen

In de ruimte waar de MRI gemaakt wordt, mogen geen metalen naar binnen. Riemen, haarclipjes, sieraden, kleding met ritsen en knopen moeten allemaal uit of af. Ook mogen er geen telefoons en portemonnees mee naar binnen, omdat er in de ruimte een sterk magnetisch veld is.

Ouder mag bij kind blijven

Als ouder mag u bij uw kind blijven. U krijgt oordopjes in tegen het lawaai dat de MRI-scanner maakt. Zwangere vrouwen mogen niet aanwezig zijn bij het onderzoek. Dat geldt ook als u metaal in uw lichaam heeft, zoals vaatclips of een pacemaker. In dat geval is het raadzaam om een tweede volwassene mee te nemen om uw kind te begeleiden bij het maken van de MRI-scan.

Het onderzoek

Als uw kind komt voor een MRI-scan van het hoofd, gaat uw kind op het bed liggen met het hoofd in een speciale hoofdsteun, waardoor het hoofd niet kan bewegen. De MRI maakt veel lawaai. Daarom krijgt uw kind tijdens het onderzoek oordopjes en een koptelefoon op, waardoor het muziek kan luisteren.
Uw kind krijgt een ronde boog over het hoofd geplaatst waar zich spiegeltjes in bevinden. Via deze spiegeltjes kan uw kind u zien als het in de MRI ligt.
Bij de MRI is het erg belangrijk dat uw kind heel stil blijft liggen. U kunt dit thuis al oefenen. 

De laborant bevindt zich achter een glazen wand. Uw kind kan de laborant niet zien. De laborant kan wel met uw kind praten door de koptelefoon. Uw kind krijgt een bel, waarop het kan drukken als er iets met hem aan de hand is tijdens het onderzoek.
Het maken van de MRI doet geen pijn, maar de MRI-scanner maakt veel lawaai. Bereid uw kind daar thuis goed op voor, dan zal het daar minder van schrikken als het onderzoek plaatsvindt.
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van welke foto's er gemaakt moeten worden.

Tips

Naast thuis oefenen om goed stil te liggen en uw kind voorbereiden op het lawaai van de MRI, kunt u ook nog het volgende doen:

  • Laat uw kind thuis een cd met muziek uitkiezen om mee te nemen. Deze cd kan uw kind dan luisteren tijdens het onderzoek via de koptelefoon.
  • Uw kind mag een knuffel van thuis meenemen, indien deze geen metalen bevat.
  • Doe thuis alvast kleding aan zonder metalen, bijvoorbeeld een joggingbroek en T-shirt. Deze kleding kan uw kind dan gewoon aanhouden.

Zie folder MRI-onderzoek bij kinderen

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

Filmpje

U kunt het filmpje 'Een MRI-scan: wat u kunt verwachten' ter voorbereiding bekijken. 

 

Laatst bijgewerkt op: 14 november 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis