Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Longfunctie-onderzoek bij een kind

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Door middel van longfunctie-onderzoek krijgt de kinderarts informatie over de functie (werking) van de longen en de mogelijke oorzaak van de klachten van uw kind.

Functie-afdeling longziekten

Het longfunctie-onderzoek vindt plaats op de functie-afdeling longziekten (route 54). Het onderzoek wordt gedaan door een longfunctie-assistent. Deze is specifiek opgeleid om longfunctie-onderzoek bij volwassenen en kinderen uit te voeren. De longfunctie-assistent vertelt uw kind precies wat het moet doen tijdens het onderzoek.

Voorbereiding: medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de uitslag van het longfunctie-onderzoek beïnvloeden. Voor het onderzoek kan het dus verstandig zijn het gebruik van sommige medicijnen van het kind tijdelijk te stoppen. Hieronder staat om welke medicijnen het gaat en hoe lang het kind van tevoren (tijdelijk) moet stoppen met het gebruik, voor het longfunctie-onderzoek.

  • Langwerkende luchtwegverwijdende medicijnen:
    Foster, Serevent, Seretide, Symbicort, Salmeterol, Formoterol, Foradil, Atimos, Flutiform.
    Stoppen: 12 uur voor het onderzoek
  • Kortwerkende luchtwegverwijdende medicijnen:
    Salbutamol, Airomir, Ventolin, Bricanyl, Terbutaline, Berodual.
    Stoppen: 6 uur voor het onderzoek.

Na het onderzoek kan uw kind medicijnen weer volgens het normale patroon gebruiken.

Effect van bestaand medicijngebruik

Longfunctie-onderzoek wordt ook wel gebruikt om het effect van bestaand medicijngebruik te bepalen, om zo de medicatie (soort en dosis) optimaal te krijgen. In dat geval moet het medicijngebruik juist niet worden gestaakt voor het onderzoek. De kinderarts zal u hierover informeren.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit zogeheten 'ademoefeningen'. Hierbij krijgt het kind een mondstuk in de mond, waardoor het gewoon kan in- en uitademen. Ook wordt er een knijper op de neus geplaatst, zodat het kind alleen door de mond kan in- en uitademen.

Soorten onderzoek

Er zijn verschillende longfunctie-onderzoeken, afhankelijk van wat onderzocht moet worden. Dit zijn de meest voorkomende longfuctie-onderzoeken:

Spirometrie

Bij dit onderzoek wordt gemeten hoeveel lucht het kind kan in- en uitademen en met welke snelheid de lucht wordt uitgeblazen. Dit onderzoek kan betrouwbaar worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 5 tot 6 jaar.

Spirometrie met bronchus-dilatatie

Dit onderzoek dient om het effect van een kortwerkend luchtverwijdend medicijn op de longen te meten. Eerst wordt een spirometrie gedaan zoals hierboven beschreven. Daarna krijgt het kind het medicijn en wordt het onderzoek herhaald. Ook dit onderzoek kan betrouwbaar worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 5 tot 6 jaar.

Er zijn ook nog andere longfunctie-onderzoeken. De kinderarts die uw kind behandelt, kan u hier meer over vertellen.

 

Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2024

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis