Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kinderpsychologie

gezondheidszorg psycholoog en orthopedagoog

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

De kinderpsycholoog en orthopedagoog zijn deskundigen op het gebied van emoties en gedrag bij kinderen en onderzoeken op welke manier klachten van het kind met elkaar samenhangen.
Ook kijkt de kinderpsycholoog naar het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties. Onderzoek naar de samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten vindt altijd plaats in nauw overleg tussen het kind, de medisch specialist, kinderpsycholoog en ouders/verzorgers.

Klachten

Lichamelijke klachten, ziekte, medisch onderzoek en behandeling kunnen belastend zijn voor een kind en zijn/haar omgeving. De kinderpsycholoog helpt om met deze belasting om te gaan.
Voorbeelden van klachten zijn:

  • Overmatige angst voor een medische ingreep;
  • Acceptatie- of verwerkingsproblemen bij een (chronische) aandoening, operatie of ongeval;
  • Spanningen thuis, op school of werk als gevolg van lichamelijke klachten of ziekte;
  • Lichamelijke klachten (al dan niet met medische oorzaak);
  • Concentratie- en geheugenproblemen na (hoofd-)trauma;
  • Zindelijkheidsproblemen;
  • Eetproblemen;
  • Slaapproblemen;
  • Achterblijven in de ontwikkeling.

Soms worden lichamelijke klachten (mede) veroorzaakt of in stand gehouden door andere problemen en spanningen. De kinderpsycholoog onderzoekt samen met ouders/verzorgers en het kind welke factoren een rol spelen bij de klachten en welke vorm van behandeling het meest passend is.

Intakegesprek

Wanneer een specialist verwijst naar een kinderpsycholoog zal de secretaresse contact opnemen om een eerste afspraak te plannen voor een intakegesprek. Afhankelijk van de vraag en de leeftijd van het kind vindt dit intakegesprek met ouders, het kind of ouders èn kind plaats.
Na het eerste gesprek wordt er besproken wat de mogelijkheden voor onderzoek of behandeling zijn. In overleg met ouders en kind wordt besloten op welke manier het vervolg wordt vormgegeven. Indien er psychologisch onderzoek of behandeling volgt, maakt de secretaresse hiervoor een nieuwe afspraak.

Bereikbaarheid

Het secretariaat Psychologie is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur op: (0314) 32 91 95. Tijdens afwezigheid wordt u verzocht een voicemailbericht in te spreken. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Route afdeling Psychologie: zij-ingang G

 

Laatst bijgewerkt op: 10 februari 2022

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis