Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Kinderbekkenfysiotherapie

Gepubliceerd op: 08 februari 2022

In het Slingeland Ziekenhuis is een kinderbekkenfysiotherapeut werkzaam die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas- en/of poepproblemen. 
De kinderbekkenfysiotherapeut behandelt op verwijzing van de huisarts en van de artsen in het ziekenhuis.

Vaak loopt de verwijzing via de PIPO-poli. Dit is een polikliniek voor kinderen met problemen met de urine en/of de ontlasting.  Alle betrokken medewerkers van het PIPO-team bespreken iedere maand de voortgang van de kinderen die in behandeling zijn. Zo nodig is er ook tussentijds overleg met de verwijzer.

Intake en onderzoek

Bij het eerste bezoek aan de kinderbekkenfysiotherapeut worden vragen gesteld over het eten, drinken en toiletgedrag van het kind, maar ook over de ontwikkeling en het functioneren van uw kind. Tijdens de volgende afspraak wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan naar de algemene motoriek en specifiek naar de motoriek van de bekkenbodemspieren van het kind.
De klachten van het kind kunnen te maken hebben met verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren en/of verkeerd aangeleerd toiletgedrag. Na de intake en onderzoek stelt de kinderbekkenfysiotherapeut samen met de ouder(s) een behandelplan op voor het kind.

Behandeling

Het behandelplan zal bestaan uit:

  • uitleg aan ouder(s) en kind over wat er aan de hand is;
  • adviezen over eten, drinken en bewegen;
  • uitleg en oefeningen om op de juiste manier te leren plassen en poepen;
  • ademhalings- en ontspanningsoefeningen;
  • het weer goed leren voelen en controle hebben over de bekkenbodem.

Plasklas

Voor de kinderen die gedurende de dag plasklachten hebben is er ‘de plasklas’. De plasklas is een groepsbijeenkomst enerzijds bedoeld om u en uw kind algemene informatie te geven over het plassen en de werking van de blaas. Anderzijds krijgen de zorgverleners tijdens de plasklas in korte tijd beter in beeld wat de plasklachten inhouden en wat mogelijk het blaasprobleem van uw kind is. Hierdoor kan in de meeste gevallen al na één middag met een gerichte behandeling worden gestart. Daarnaast is het vaak prettig om te ervaren dat uw kind niet de enige is met een plasprobleem en dat het praten over poep en plas gewoon is.
Alle informatie over de plasklas vindt u in de folder de plasklas.

 

Laatst bijgewerkt op: 08 februari 2022

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis