Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Integrale vroeghulp

Hulp bij vragen over ontwikkeling jonge kinderen

Gepubliceerd op: 11 februari 2022

Als u zich zorgen maakt over de verstandelijke, gedragsmatige en/of motorische ontwikkeling van uw jonge kind, kunt u voor advies terecht bij Integrale Vroeghulp Oost-Gelderland. Integrale Vroeghulp is er voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Samenwerkingsverband

Integrale Vroeghulp Oost-Gelderland is een samenwerkingsverband van MEE Oost-Gelderland, Zozijn, Kentalis, Karakter en Klimmendaal. Ook de kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis nemen hieraan deel. Eén van de kinderartsen is lid van het team van Integrale Vroeghulp. Dit team bestaat uit:

  • een coördinator van Integrale Vroeghulp
  • een kinderpsycholoog of orthopedagoog
  • een kinderarts
  • eventueel een revalidatiearts of een logopedist van Kentalis of Karakter.

Hulpvraag

Integrale Vroeghulp kijkt samen met u naar uw kind, om zo goed mogelijk een antwoord te kunnen geven op uw hulpvraag. Voorbeelden van een hulpvraag: 

  • is uw kind al rijp voor school;
  • vragen over het gedrag van uw kind;
  • past het gedrag bij de leeftijd van uw kind;
  • wat kan gedaan worden om bepaald gedrag bij uw kind te veranderen.

Aanmelden

U kunt zich telefonisch aanmelden bij Integrale Vroeghulp, telefoonnummer (0314) 36 41 51. U kunt dan direct vertellen wat uw vragen zijn. Een verwijsbrief van een arts is niet nodig.

Het traject

Na aanmelding wordt samen met een coördinator gekeken of Integrale Vroeghulp u en uw kind verder kan helpen. Vervolgens krijgt u een trajectbegeleider toegewezen, die een afspraak met u maakt voor een huisbezoek. Uw zorgen en vragen kunt u met deze trajectbegeleider bespreken. Van dit gesprek maakt de trajectbegeleider samen met u een intake-verslag. Dit wordt besproken in het team van Integrale Vroeghulp. Ook worden er video-opnames gemaakt van uw kind ter ondersteuning van het intake-verslag. De opnames worden samen met u bekeken en besproken. Het team zoekt in overleg met u en de trajectbegeleider antwoord op uw vragen en stelt een advies op. Soms is er een indicatie nodig om hulp of onderzoek te krijgen. Een medewerker helpt u bij het verkrijgen van de indicatie bij de gemeente. Soms is een verwijzing naar een ziekenhuis of een hulpinstantie nodig. Uw huisarts kan dit dan verzorgen. Wanneer de zorg geregeld is trekt de Integale Vroeghulp zich weer terug. Videobeelden worden direct na de bespreking weer gewist.
Inmiddels is de jeugdzorg door de overheid toegewezen aan de gemeente. De gemeente heeft diverse jeugd en gezinswerkers aangesteld. Ook zij kunnen u helpen bij vragen. U kunt hen vinden via het Buurtplein in Doetinchem.

Geen kosten

Aan Integrale Vroeghulp zijn geen kosten voor ouders verbonden, deze kosten zijn voor de gemeente.

Meer informatie

Integrale Vroeghulp algemeen: www.integralevroeghulp.nl

 

Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis