Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hoofdbehandelaar en medebehandelaar

kindergeneeskunde

Gepubliceerd op: 11 februari 2022

Eén of meerdere specialisten kunnen uw kind behandelen, maar een van deze specialisten is de hoofdbehandelaar. Deze specialist is eindverantwoordelijk en tevens het aanspreekpunt over de medische behandeling van uw kind. De andere betrokken specialisten zijn de medebehandelaars.

Hoofdbehandelaar

Doordat de kinderafdeling is ingericht op leeftijd zijn er verschillende artsen die hoofdbehandelaar kunnen zijn. De hoofdbehandelaar is de arts die verantwoordelijk is voor het kind dat opgenomen is. Hij of zij is degene die de diagnose stelt en de behandeling inzet.
Afhankelijk van het probleem waarvoor een kind is opgenomen op de kinderafdeling is een kinderarts de hoofdbehandelaar (bijvoorbeeld bij een longontsteking) of een andere arts. Dat kan een chirurg zijn (bijvoorbeeld bij een gebroken been), maar ook een KNO-arts of een oogarts.

Medebehandeling

Kinderen hebben, afhankelijk van de leeftijd, verschillende behoeften. Zo heeft een baby alleen maar melk als voeding. Een tiener eet en drinkt als een volwassene. Ook de ontwikkelingsleeftijd speelt een belangrijke rol in de verpleging van het kind. Bij geneesmiddelen die aan kinderen worden gegeven, moet altijd gecontroleerd worden of ze mogen worden voorgeschreven aan kinderen en hoe hoog de dosis moet zijn. Veelal is die dosis afhankelijk van het gewicht. Dit zijn zaken waar de kinderarts deskundig in is.
Wordt een kind jonger dan 6 jaar door een andere arts dan de kinderarts op de Kinderafdeling opgenomen, dan is de afspraak in het Slingeland Ziekenhuis dat de kinderarts voor dit kind in medebehandeling komt. De arts die het kind opneemt, is dan de hoofdbehandelaar. De kinderarts is de medebehandelaar.

De hoofdbehandelaar draagt de zorg voor het probleem waar het kind voor is opgenomen, bijvoorbeeld een gebroken been of een operatie aan de oren. De kinderarts die in medebehandeling komt, draagt zorg voor:

  • de juiste dosering van de medicijnen tegen eventuele pijn;
  • de juiste hoeveelheid vocht;
  • en eventueel de juiste hoeveelheid antibiotica (als die nodig zijn).

Voor de ouders

Als ouder kunt u met uw vragen over het probleem waarvoor het kind is opgenomen terecht bij de hoofdbehandelaar. Hij of zij zal u inlichten over de gang van zaken. Mocht u niet goed weten bij wie u moet zijn, dan kunt dit u aan de verpleegkundige vragen. Zij zorgt ervoor dat de vraag door de juiste arts wordt beantwoord.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis