Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gehoorscreening bij pasgeborenen

algo-screening

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

De neonatale gehoorscreening, ook wel algo-screening of OAE-screening genoemd, is een gehoortest voor pasgeboren baby's. Alle kinderen die in Nederland worden geboren, komen hiervoor in aanmerking. Bij deze gehoorscreening wordt gecontroleerd of een pasgeboren baby voldoende hoort voor een normale taalontwikkeling en om te leren praten.

Het onderzoek

Het onderzoek doet geen pijn en duurt slechts enkele minuten. Er wordt een klein, zacht dopje in het oor geplaatst. Beide oren worden afzonderlijk getest.

Locatie voor de test

De gehoorscreening vindt doorgaans thuis plaats, vaak gelijktijdig met de hielprik. Het is ook mogelijk dat dit op het consultatiebureau plaatsvindt enkele weken na de geboorte. U krijgt hiervoor dan een uitnodiging van het consultatiebureau.
Als uw kind langere tijd in het ziekenhuis verblijft na de geboorte, wordt de screening gedaan op de kinderafdeling.
Voor kinderen die meer dan 24 uur op de intensive care voor pasgeborenen (NICU) hebben gelegen, is er een aparte gehoorscreening. Deze verloopt niet via het consultatiebureau.

De uitslag

De uitslag is meteen na de test bekend. Als uw kind er aan één oor of beide oren onvoldoende hoort volgens de test, krijgt uw kind een vervolgonderzoek. De test zal na ongeveer een week herhaald worden. Zo nodig volgt ongeveer een week later nog een derde test met een ander apparaat. Is de uitslag dan nog steeds onvoldoende, dan volgt een verwijzing naar een audiologisch centrum.
  

Meer informatie

Meer informatie vindt u onder meer bij het RIVM - gehoorscreening

Bekijk ook het filmpje

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis