Overslaan en naar de inhoud gaan
search

EEG bij een kind

Elektro-encefalogram

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Met behulp van een EEG (elektro-encefalogram) wordt de hersenactiviteit gemeten. Dit wordt gedaan door middel van elektroden die op de hoofdhuid worden aangebracht. De elektrische stroompjes die op de hoofdhuid worden gemeten, geven een beeld van de hersenactiviteit.

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62). U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker. 

Het onderzoek: voorbereiding

Ga goed voorbereid met uw kind naar het onderzoek:

  • Op de dag van het onderzoek mag u geen gel, mousse of haarlak in het haar van uw kind doen.
  • Neem voor uw kind een knuffel of een voorlees- of prentenboek mee ter afleiding.
  • Ook mag u iets te drinken voor uw kind meenemen.

Het onderzoek

Eerst wordt het hoofd van uw kind met een meetlint opgemeten. Daarna worden het voorhoofd en de hoofdhuid schoongepoetst met een fijne scrub. Dit voelt een beetje aan als een zalf met zandkorreltjes erin.
Op het voorhoofd van uw kind worden dan twee ronde sponsjes geplakt en er komen kleine clipjes op de oorlellen. 

Daarna krijgt uw kind een strakke muts over zijn hoofd, waarin diverse elektroden zijn bevestigd. Hier zitten draadjes aan vast. Deze komen aan de bovenkant uit de muts. De muts wordt met een bandje onder de kin vastgemaakt.

Door middel van een stompe naald spuit de laborant in elke elektrode wat gel. Ook wordt er een beetje over de hoofdhuid 'gekrast', zodat er een betere verbinding gemaakt kan worden met de hoofdhuid. Dit kan op sommige plekken van het hoofd in meer of mindere mate vervelend (kortdurend pijnlijk) aanvoelen voor uw kind. 

Probeer het wat af te leiden door een verhaaltje te vertellen, een liedje te zingen, een filmpje te kijken op uw telefoon of een spelletje te doen, zoals 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet'.

Als er in elke elektrode wat gel is gespoten, gaat uw kind op een bed liggen in de aangrenzende kamer. Als ouder mag u met uw kind mee. Onder het hoofd wordt een rolletje geplaatst. Jonge kinderen mogen op schoot van de ouder zitten

De draadjes van de muts worden daar in een kastje gestoken, waarop de laborant kan zien of alle elektroden goed contact maken. Vaak is het zo dat er in één of meerdere elektroden wat gel bij gespoten moet worden of nog wat extra gekrast moet worden op de hoofdhuid.
Ook komen er om beide polsen nog bandjes met elektroden, waar ook wat gel in gespoten wordt.

Tijdens het onderzoek kan de laborant uw kind opdrachtjes geven, bijvoorbeeld de ogen dicht doen of zuchten. Ook wordt tijdens het onderzoek een lamp boven het gezicht van uw kind geplaatst. Het mag dan met de ogen dicht blijven liggen, terwijl deze lamp steeds sneller gaat flitsen.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Als de registratie klaar is, wordt de muts van het hoofd gehaald en de gel zoveel mogelijk van het hoofd afgepoetst.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

 

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis