Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Echografie bij een kind

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

De echograaf is een apparaat dat geluidsgolven die wij niet kunnen horen (ultrageluid), het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van het lichaam (de zachte weefsels) in beeld gebracht op een computerscherm. Op deze wijze kan de arts meer informatie krijgen over de organen die hij wil onderzoeken.
Echografie of echografisch onderzoek wordt ook wel kortweg 'echo' genoemd.

Het onderzoek

Het gedeelte van het lichaam waar de echografie van gemaakt wordt, moet worden ontbloot. Daarom is het handig dat uw kind makkelijke kleren aan heeft. Tijdens het onderzoek mag u bij uw kind blijven zitten. Voor uw kind is het fijn om bijvoorbeeld een knuffel mee te nemen, dat het bij zich kan houden tijdens het onderzoek.
Voor de echografie gaat uw kind op een bed liggen. Vervolgens wordt het lichaamsdeel ontbloot waarvan de echografie gemaakt wordt. Is dat bijvoorbeeld de buik, dan moet het T-shirt omhoog en vaak de band van de broek iets naar beneden.


Er worden handdoeken over het T-shirt en de broek heen gelegd, om te voorkomen dat de kleding nat wordt van de gel die wordt aangebracht op het te onderzoeken gebied. Deze gel is koud, waarvan kinderen soms schrikken. Met een klein apparaatje beweegt de röntgenlaborant de gel over het lichaam heen. Dit is niet pijnlijk. Soms kan het heen en weer bewegen en het wat harder duwen met het apparaatje op bijvoorbeeld de buik wel gevoelig zijn. U kunt uw kind helpen door het af te leiden met bijvoorbeeld een knuffeltje, speen of prentenboekje.

De laborant kijkt op een scherm naar de beelden van de echografie. Zodra er voldoende beelden zijn, wordt de buik van uw kind met een handdoek drooggemaakt. Vaak kunt u dit als ouder het beste zelf doen.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

 

Laatst bijgewerkt op: 14 november 2023

Veerle met kinderarts Pijning
De beste kinderhartzorg dichtbij huis