Overslaan en naar de inhoud gaan
search

CT-scan bij een kind

Computer Tomografie

Gepubliceerd op: 07 februari 2022

Een CT-scan is een röntgenonderzoek dat wordt gebruikt om een driedimensionaal beeld van de organen te maken.

Het maken van een CT-scan

Om een CT-scan te maken, ligt het kind op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende buis die röntgenstralen uitzendt. Als de foto's worden gemaakt, maakt de CT-scan een geluid dat lijkt op dat van een draaiende wasmachine.
Met behulp van de computer kan zo de dwarsdoorsnede van het lichaam in beeld worden gebracht. De CT-scan brengt 'schijfjes' lichaam in beeld, die door de computer kunnen worden gecombineerd tot een driedimensionaal beeld.

Meer informatie is beschikbaar in de folder CT-scan.

Ouder mag bij kind blijven

Eén ouder/verzorger mag bij het kind blijven tijdens het onderzoek. Wel krijgt u een loodschort aan tegen de röntgenstraling. Zwangere vrouwen mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. In dat geval is het raadzaam de andere ouder of begeleider mee te laten gaan naar het onderzoek.

Stil liggen

Afhankelijk waarvan de foto's gemaakt moeten worden, gaat uw kind eerst met de voeten of eerst met het hoofd door de 'ring'. Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek kind zo stil mogelijk blijft liggen. Dit kunt u thuis al met uw kind oefenen door er bijvoorbeeld een spelletje van te maken.
Het maken van de CT-scan doet geen pijn. U mag van thuis een knuffel meenemen (alleen als deze geen metalen bevat), die uw kind dan bij zich kan houden tijdens het maken van de scan.
De duur van het onderzoek varieert van enkele minuten tot een half uur.

CT-scan van het hoofd

Als uw kind een CT-scan van het hoofd krijgt, komt het met zijn hoofd in een hoofdsteun te liggen. Om uw kind te helpen het hoofd goed stil te houden, bevestigt de röntgenlaborant soms een zachte band om het hoofd. Het bed schuift door de CT-scan om de foto's te maken.

CT-scan van het onderlichaam

Voor een CT-scan van het onderlichaam gaat uw kind op het bed liggen. Daarvoor gaat het eerst met de benen door de CT-scan. Uw kind gaat niet helemaal door de CT-scan, alleen het gedeelte waarvan de arts foto's wil hebben. Vaak krijgt uw kind een kussentje onder de knieën, om zo comfortabel mogelijk te kunnen liggen.

Contact met laboranten

De röntgenlaboranten bevinden zich tijdens het onderzoek in een aparte ruimte met een groot glazen raam, waardoor zij u en uw kind kunnen zien. Door middel van een intercomsysteem kunnen zij ook met u praten.
Zij geven uw kind tijdens dit onderzoek opdrachten, bijvoorbeeld om in te ademen en de adem even vast te houden.
De duur van het onderzoek varieert van enkele minuten tot een half uur.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

Video

U kunt ook de video 'Een CT-scan: wat u kunt verwachten' bekijken.

 

Laatst bijgewerkt op: 14 november 2023

stockfoto ©shutterstock
Zorg voor kind met hartafwijking dichtbij huis