KenniscentrumOnderzoekenLaboratorium-onderzoek › Bloedprikken › Bloedprikken bij kinderen

Bloedprikken bij kinderen

Laboratorium Afname kinderkamerOp het Laboratorium Afname is een speciale kamer waar bij kinderen bloed geprikt wordt. In deze kamer is een televisie en er liggen wat boekjes ter afleiding. Het is raadzaam om lievelingsspeelgoed, een knuffel, een voorleesboek of prentenboek of eventueel uw mobiele telefoon met een filmpje mee te nemen, om uw kind te kunnen afleiden.
Vaak mag uw kind bij u op schoot zitten tijdens de prik. U kunt in overleg met de laborante afspreken wat voor uw kind het prettigst is. Bijvoorbeeld dat de laborante tot drie telt en dat dan de prik komt. U kunt zelf inschatten wat het beste bij uw kind past.

Er zijn twee verschillende manieren om bloed af te nemen bij een kind. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed die moet worden afgenomen, wordt gekozen voor een venapunctie of een vingerprik.

Venapunctie

Bij een venapunctie wordt bloed afgenomen door middel van een prik in een bloedvat, meestal aan de binnenkant van de elleboog. De plek op de huid waar geprikt gaat worden, wordt eerst een beetje verdoofd met behulp van bananenspray (een verdovingsspray met een bananenluchtje). Het kind voelt de prik dan nog wel.
Er wordt een stuwband strak aangetrokken om de arm van het kind. Daarna probeert de laborante met een vinger een bloedvat (ader) te voelen om bloed af te nemen. Zodra er een goede plek is gevonden, wordt deze plek schoongemaakt met een koud doekje en volgt de prik. Vervolgens blijft de naald even in de arm van het kind zitten totdat er voldoende bloed is afgenomen.
Het bloed wordt opgevangen in buisjes. Tijdens de prik is het belangrijk dat het kind zijn arm zo stil mogelijk houdt. U kunt uw kind hierbij helpen door het af te leiden. Zodra er voldoende bloed is afgenomen, wordt de naald uit de arm gehaald. Hier voelt het kind bijna niets van. Er wordt dan een watje of gaasje op de plek van de prik gedrukt en er komt een pleister overheen.

Vingerprik

Als er slechts een kleine hoeveelheid bloed afgenomen hoeft te worden, kan de laborante kiezen voor een vingerprik. Er wordt dan één van de vingers gekozen (het liefst een vinger die warm aanvoelt), die dan met een koud doekje schoongepoetst wordt. Vervolgens wordt er een beetje vaseline op de vingertop gesmeerd, voor het geleiden van de bloeddruppel. Door middel van een klein apparaatje wordt in de top van de vinger een prik gegeven.
De druppels bloed die uit de vinger komen, worden opgevangen in een buisje. Vaak wordt er nog wat op de vinger geduwd om wat meer bloed uit de vinger te krijgen. Dit kan vervelend voelen voor het kind. Zodra er voldoende bloed is afgenomen, krijgt het kind een pleister om de vinger.

Tips om een kind af te leiden

U kunt uw kind helpen door het af te leiden, bijvoorbeeld door het volgende te doen:
  • Neem een voorlees- of prentenboek mee, waar u samen met uw kind in kan lezen en kijken tijdens het prikken.
  • Voor oudere kinderen kan het fijn zijn om een filmpje te kijken of een computerspelletje te spelen op uw mobiele telefoon. Houd er rekening mee dat uw kind maar één hand kan gebruiken.
  • Doe een spelletje samen met uw kind, bijvoorbeeld 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet'.
  • Kijk naar de tv. Benoem desnoods waar u naar aan het kijken bent met uw kind.

Uitslag van het onderzoek

Na hoeveel tijd u de uitslag van het onderzoek krijgt, hangt af van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.

Filmpje

In het filmpje 'bloedprikken bij uw kind' kunt u zien op welke manier er in het Slingeland Ziekenhuis bloed wordt geprikt bij kinderen. U kunt dit filmpje samen met uw kind bekijken zodat uw kind zich kan voorbereiden. Meestal wordt bloed geprikt in de arm. Soms gebeurt dit in de vinger of bij hele kleine baby’s in de hiel. Vlak voor het prikken kan een verdovende spray worden gebruikt. Dit wordt niet standaard gedaan en is daarom niet in het filmpje opgenomen.
Deel deze pagina: