BlogKindergeneeskunde › Wereld Prematurendag 2019

Wereld Prematurendag 2019

KE, webredacteur

Maandag, 18 November 2019

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.


Een vroeggeboorte heeft impact op de hele familie. De plotselinge bevalling, angst of de baby overleeft en onbegrip van werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een zware tol.  Daarom wordt er op 17 november wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de problemen rond een vroeggeboorte tijdens de Wereld Prematurendag.

Wereld Prematurendag in het Slingeland
Ook de afdeling Neonatologie liet deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. De afdeling kleurde paars, de kleur van Wereld Prematurendag, met ballonnen en slingers.  Er was een lekkere cupcake voor bij de koffie voor ouders op de kinderafdeling, neonatologie en kraamafdeling. Ook kregen alle ouders van kinderen op de neonatologie een kleine attentie.

Vrijwilligster Annie Luijmers, zelf moeder van een premature tweeling, kwam namens Vereniging ouders van couveusekinderen het blad ‘Kleine maatjes’ uitreiken met het thema ‘contact’. Ook ontving de afdeling een extra couveusekoffertje vanuit het VOC. Dit koffertje is bedoeld voor oudere broertjes en zusjes om de situatie in het ziekenhuis met de nieuwe baby beter te verwerken. In het koffertje zit een pop, een boekje en ziekenhuisspulletjes.
 
Stichting Earlybirds
Zaterdag 16 november was er een fotograaf van Stichting Earlybirds op de afdeling neonatologie om ouders te verrassen met een mini-fotoshoot. Het doel van Stichting Earlybirds is om ouders een mooie herinnering te geven aan de beginperiode van het leven van hun kindje, ook als dat in het ziekenhuis is.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Wereld Prematurendag 2019

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)