BlogKindergeneeskunde › Vroeg beginnen met pinda en kippenei voorkomt allergie!

Vroeg beginnen met pinda en kippenei voorkomt allergie!

Redactie Slingeland

Vrijdag, 30 November 2018

 
Door Judith Nooitgedagt, Kinderarts
Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op een voedselallergie. Dit komt omdat deze kinderen via de kapotte huid met piepkleine stukjes pinda of kippenei in aanraking kunnen komen. Als de eiwitten uit pinda of ei via de huid binnen komen denkt het lichaam dat dit een allergeen is. En dan ontstaat een allergische reactie. Als pinda en ei via de normale weg, dus via het maagdarmkanaal binnenkomen, ontstaat die reactie niet.


Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby, producten met pinda eten minder kans hebben op het krijgen van een allergie voor pinda. Daarom is het aan te bevelen op de leeftijd van 4 tot 8 maanden een baby kennis te laten maken met alle soorten voeding. Ook als in de familie ernstige allergieën voorkomen. Heeft uw kind ernstig eczeem of is uw kind bekend met een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal één keer per week te geven. Overleg dan wel met de behandelend arts hoe bij uw kind voeding op een veilige wijze geïntroduceerd kan worden. Er is namelijk een kans dat uw kind een allergische reactie krijgt op het eerste hapje van een nieuw product zoals kippenei of pinda. In elk geval is het advies om met een nieuw product in een kleine hoeveelheid te starten.
 
 
Bron:www.nvk.nl/kwaliteit/standpunten   Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Vroeg beginnen met pinda en kippenei voorkomt allergie!

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)