BlogKindergeneeskunde › Kind en hoofdpijn

Kind en hoofdpijn

Denk ook eens aan kauwgom kauwen

Marc Eling

Maandag, 10 Maart 2014

Chronische of steeds terugkerende hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen. Zeker bij de kinderen van de bovenbouw van de basisschool maar vooral bij de kinderen van de middelbare school. In een onderzoek uit Nederland bleek dat bij kinderen tussen de 10 en de 17 jaar 20% van de jongens en 25% van de meisjes wekelijks hoofdpijn had. Soms is er een oorzaak te vinden maar meestal niet.

Bij een groot deel van deze kinderen is er sprake van migraine of van hoofdpijn van het type spanningshoofdpijn. Bij dit laatste type suggereert de naam dat het iets te maken moet hebben met spanningen (mentaal of in de spieren) die er zouden zijn. Dat is echter nog nooit aangetoond. Vandaar dat men de naam van deze soort hoofdpijn heeft aangepast naar “hoofdpijn type spanningshoofdpijn”. Aangezien deze naam erg lang is wordt toch vaak “spanningshoofdpijn” gebruikt, ook al heeft dit een wat negatieve bijklank.  

Het onderzoek

Een stel slimme dokters uit Israël, die vrijwel alleen kinderen met hoofdpijn zien, vroegen zich af of chronische hoofdpijn misschien ook nog het gevolg kon zijn van veel kauwen op kauwgom. Zij zagen namelijk bij veel kinderen met hoofdpijn dat er vaak vrij veel kauwgom werd gekauwd en zijn daar toen een onderzoek naar gaan doen.
Zij hebben bij kinderen die kwamen voor hoofdpijn, gekeken naar hun normale kauwgom gebruik. Als deze kinderen vaak kauwgom gebruikten werden ze verzocht hier een maand mee te stoppen en bij te houden hoe het met de hoofdpijn ging. Na deze eerste maand werden ze opnieuw ondervraagd en werd er vastgelegd hoe vaak en hoeveel hoofdpijn ze hadden. Daarna werd weer opnieuw verzocht om terug te keren naar de normale routine van het kauwgom kauwen zoals ze dat daarvoor ook deden. Weer een maand later werd opnieuw gekeken hoe het na het herstarten van de kauwgom met de hoofdpijn was gegaan.

En wat bleek?

Van de 30 kinderen die meededen hadden er 19 kinderen helemaal geen hoofdpijn meer na het stoppen met kauwgom kauwen. Bij 7 kinderen was de hoofdpijn voor een groot deel weg en bij maar 4 kinderen was er geen verschil in hoofdpijn.
Vervolgens kregen alle kinderen die (vrijwel) geen klachten meer hadden na het stoppen met kauwgom wel weer dezelfde hoofdpijnklachten terug toen ze weer opnieuw kauwgom begonnen te kauwen.

Voor thuis

Het lijkt er dus sterk op dat kauwgom kauwen kan leiden tot chronische terugkerende hoofdpijn en dat stoppen daar mee het leven van deze kinderen een heel stuk aangenamer kan maken! Misschien iets om alvast zelf na te gaan als uw kind vaak last heeft van hoofdpijn.
 
 
 
 
Bron:
The influence of excessive chewing gum use on headache frequency and severity among adolescents. Nathan Watemberg et al. Pediatric Neurology 50 (2014); 69-72.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Kind en hoofdpijn

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)