BlogKindergeneeskunde › Cadeautjes voor couveusekinderen op Wereld Prematuren Dag

Cadeautjes voor couveusekinderen op Wereld Prematuren Dag

LS, webredactie

Dinsdag, 13 November 2018

 
Op 17 november komt Sinterklaas aan in ons land. De intocht is dit jaar extra bijzonder voor de 1500 baby’s die rond dat moment op de couveuseafdeling liggen. De start van het Sinterklaasfeest valt dit jaar namelijk samen met Wereld Prematuren Dag, waarop stil wordt gestaan bij vroeggeboren kinderen. Maar liefst één op de tien baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. Deze baby’s liggen soms maanden in het ziekenhuis en krijgen intensieve zorg. Om deze kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken delen vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen 1500 goodiebags uit in de ziekenhuizen. 
 


Activiteiten Slingeland

Op 17 november wordt in het Slingeland Ziekenhuis de vernieuwe ouderkamer Neonatologie officieel geopend op verpleegafdeling B0. Na deze feestelijke opening zullen de goodiebags aan de ouders van de couveusekinderen worden overhandigd door een vrijwilligster van VOC. Er is een fotograaf van Early birds aanwezig in de ochtend voor een mini fotoshoot. Aan het einde van de middag zal er een workshop zijn voor ouders met een kind op de Neonatologie: Troosten en ondersteunen van de pasgeborene. 

Impact vroeggeboorte

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur)geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Tijdens Wereld Prematuren Dag wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft. Veel bekende gebouwen, zoals The Empire State Building in New York, kleuren op deze dag paars. Ook in Nederland kleuren vele gebouwen paars, zoals de Erasmusbrug in Rotterdam en de Sassenpoort in Zwolle. In veel ziekenhuizen vinden op deze dag activiteiten plaats.
Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen overhandigen in maar liefst 80 ziekenhuizen goodiebags met presentjes voor de kinderen. Ook is er op veel afdelingen een fotograaf van Stichting Earlybirds Fotografie aanwezig die mooie foto’s van de kindjes maakt. Ilona Jochems, bestuurslid van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen: ‘Als een kindje te vroeg wordt geboren, heeft dat een grote impact op het kindje en de ouders. De geboorte en het traject wat daarna volgt is zwaar en emotioneel voor alle betrokken. Het is daarom fijn dat we op Wereld Prematuren Dag een moment hebben om de ouders een hart onder de riem te steken. Dit is ook hét moment om de zorgverleners in het zonnetje te zetten. Dit zijn ten slotte onze superhelden.’
prematurendag
 
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Cadeautjes voor couveusekinderen op Wereld Prematuren Dag

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)