BlogKindergeneeskunde › Bedplassen

Bedplassen

Wat is het?

Donderdag, 8 Mei 2014

Bedplassen (medische term: enuresis nocturna) betekent dat er geen goede afstemming is tussen de nachtelijke hoeveelheid urine die geproduceerd wordt, de opslagcapaciteit van de blaas in de nacht en het wakker worden door het gevoel dat de blaas vol zit.

Schematisch:


Bedplassen is niet alleen een probleem op de kinderleeftijd. Ook zo’n 2 % van de volwassenen heeft er nog last van. Tot het 5e levensjaar wordt niet gesproken over bedplassen maar over ‘nog niet zindelijk zijn’ voor de nacht. Dus vóór de leeftijd van 5 jaar komt bedplassen niet voor.

Wat kun je er aan doen?

Het is van belang om te weten hoeveel er geplast wordt en hoeveel er in de blaas kan. Dit kan ’s nachts heel anders zijn dan overdag, omdat er allerlei 24-uurs ritmen een rol spelen. Een nauwkeurig bijgehouden plasdagboek geeft veel informatie en daarmee ook een aanwijzing welke therapie het beste zal helpen.  Als er meer symptomen zijn van een gestoorde blaasfunctie zoals infecties of urineverlies overdag, dan is het bedplasprobleem complexer en kunnen er  andere medicijnen of behandelingen nodig zijn. Ook het ontlastingspatroon is van groot belang. Veel ontlasting in de endeldarm leidt enerzijds tot ruimtegebrek waardoor de blaas minder kan vullen, anderzijds verstoort het de signalen van de sluitspier van de blaas.
De basisadviezen bij bedplassen zijn dan ook om elke dag zo’n 1 tot 1,5 liter vochtinname na te streven, goed verdeeld over de dag (+/- elke 2 uur).  Daarbij 7 plassen per dag (+/- elke 2 uur) en een dagelijks soepel ontlastingspatroon.

Hoe doe je de metingen?

Een plasdagboek bijhouden is intensief maar wel heel belangrijk. Alles wat een kind op een dag drinkt, wordt gemeten en met het tijdstip genoteerd. Ook alles wat een kind diezelfde dag plast wordt gemeten en met tijdstip genoteerd. Tevens wordt de nachtelijke urineproductie gemeten door ’s ochtends de luier op de keukenweegschaal te leggen en het gewicht van een droge luier eraf te trekken. Samen met het volume van de eerste ochtendplas vormt dit de nachtelijke urineproductie.

Welke behandelingen zijn er voor?

Afhankelijk van de gegevens uit het plasdagboek kan bekeken worden wat de beste therapie is.  Soms zijn (tijdelijk) medicijnen een oplossing,  soms een training met een plaswekker, soms beide. Als er meer symptomen zijn van een blaasfunctiestoornis moet  hier eerst iets aan gedaan worden. Ook kan er nog een intensieve droog-bedtraining gedaan worden.
Bedplassen lijkt een simpel  en niet-ernstig probleem maar het heeft veel impact op de kwaliteit van leven. Ook het zelfvertrouwen van bedplassers is lager dan van niet-bedplassers. Het veelgehoorde ‘te diep slapen’ is achterhaald en er zijn nieuwe inzichten gekomen over diverse oorzaken van bedplassen en daarmee nieuwe behandelingsmogelijkheden. Indien de basisadviezen onvoldoende zijn om van het bedplassen af te komen, of als er bijkomende problemen zijn, dan is het zinvol om een kinderarts met specifieke kennis op dit gebied te raadplegen.
 

Meer informatie:

Urine-incontinentie (kenniscentrum Kindergeneeskunde, medische informatie|)
Urine-incontinentie Invullen van een plaslijst (kenniscentrum Urologie)

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Bedplassen

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)