Blog › Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde

Downpoli voor kinderen met Downsyndroom (Door: Redactie Slingeland)

Maandag, 06 September 2021 Uit Slingeland Magazine 2021/2

Het Slingeland Ziekenhuis is begin dit jaar gestart met de Downpoli, een speciale polikliniek voor kinderen met Downsyndroom. Deze kinderen verdienen een eigen aanpak en extra aandacht. Het kind bezoekt op één middag vijf verschillende zorgverleners, die daarna samen de kinderen bespreken.
Kinderfysiotherapeut Mary Broekhuijsen samen met Leah O’Sullivan
‚ÄúIk hou van de onbevangenheid van kinderen‚ÄĚ, zegt kinderarts Arjan Pijning. ‚ÄúMede daarom ben ook kinderarts geworden. Kinderen met Downsyndroom hebben die onbevangenheid nog meer. Tegelijk weet ik ook hoe kwetsbaar deze kinderen zijn en dat ze een speciale benadering vragen. Dat kost vaak extra tijd en energie, maar dat heb ik er graag voor over.‚ÄĚ Ook kinderfysiotherapeut Mary Broekhuijsen heeft veel feeling met deze kinderen. ‚ÄúIk werk al jarenlang met kinderen met Downsyndroom. En ik ben blij dat het Slingeland Ziekenhuis met een Downpoli gestart is. Het is fijn, voor hen en hun ouders, dat ze in √©√©n middag meerdere zorgverleners kunnen bezoeken. Bovendien kunnen ze daarvoor terecht in het voor hen vertrouwde Slingeland Ziekenhuis, wat bijdraagt aan hun gevoel van veiligheid. Dat is voor kinderen met Downsyndroom extra belangrijk. Want deze kinderen kunnen door angst volledig blokkeren, waardoor de onderzoeken en observaties minder goed gaan of zelfs niet meer lukken.‚ÄĚ
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Introductie lachgas-sedatie voor kinderen op SEH en kinderafdeling (Door: Redactie Slingeland)

Dinsdag, 11 Mei 2021 Het Slingeland Ziekenhuis heeft kindvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Een recent genomen stap hierin is de introductie van lachgas-sedatie bij kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Kinderafdeling. Deze volkomen veilige toepassing van lachgas helpt om de ervaring van kinderen in het ziekenhuis minder beangstigend te maken.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Maatregelen i.v.m. corona (Door: KE, webredacteur)

Donderdag, 19 Maart 2020 Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij extra voorzorgsmaatregelen. Dit betekent voor onze afdeling dat wanneer uw kind een afspraak heeft, er maxmiaal 1 begeleider mee mag. Lees voordat u naar het ziekenhuis komt ook de andere maatregelen die gelden in het ziekenhuis. 

Wij hopen op uw begrip en medewerking. 
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

VIP-middag op De Vijverberg voor (chronisch) zieke kinderen (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 20 Februari 2020 Rode wangen van de opwinding, grote ogen van verbazing en een grijns van oor tot oor. Kortom; blije kindergezichten in stadion De Vijverberg in Doetinchem die woensdagmiddag te gast waren bij Voetbalclub de Graafschap. 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Wereld Prematurendag 2019 (Door: KE, webredacteur)

Maandag, 18 November 2019 Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Smiley Spoedeisende Hulp (Door: LS, webredactie)

We willen het beste voor onze patiènten

Donderdag, 18 Juli 2019  
Door Stichting Kind en Ziekenhuis door journalist Heleen Schoone

Waarom is het een goed idee om een Smiley voor de spoedeisende hulp aan te vragen? ‚ÄúHet is een mooie gelegenheid om in je werkprocessen te duiken: waar zijn we al goed in en wat kan nog beter‚ÄĚ, antwoordt Esther Brinke van het Slingeland Ziekenhuis. Ze is teamleider van de spoedeisende hulp en gipskamer. ‚ÄúWe willen het beste voor al onze pati√ęnten, dus ook voor de kinderen.‚ÄĚ


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Be√ęindiging SOLK-assessment bij kinderen (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 21 Mei 2019 Sinds 2016 biedt kindergeneeskunde in het Slingeland Ziekenhuis SOLK-assessments voor kinderen. SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Huisartsen hebben weinig kinderen verwezen voor een SOLK-assessment, waardoor deze verwijsmogelijkheid nu komt te vervallen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 5

Jonge diabetespati√ęnten: rekenen en vooruit kijken (Door: LS, webredactie)

artikel in De Gelderlander

Woensdag, 30 Januari 2019 Jonge diabetespati√ęnten shoppen suikervrij in Doetinchem: ‚ÄėDonuts, ik wil ook donuts!‚Äô
Het is een opdracht die elk kind als muziek in de oren klinkt: ga de supermarkt in en pak alles wat je lekker vindt. Dan volgt het onvermijdelijke educatieve deel van de middag. Boven in de kantine van de supermarkt gaan de mandjes leeg en draait alles om dat ene woord: koolhydraten. Hoeveel zitten er in een product? In welke vorm? En hoeveel insuline heb je als diabetespati√ęnt nodig om hier op een verantwoorde manier van te eten?
 
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Neonatologie Nazorgspreekuur draagt zorg voor 4-jarigen over aan jeugdgezondheid GGD-NOG (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 17 Januari 2019 Door M. Jacobs, kinderarts
 
Vier jaar geleden is het Slingeland Ziekenhuis samen met Yunio gestart met het Neonatologie Nazorgspreekuur. Te vroeggeboren kinderen en kinderen met een te laag geboortegewicht (voor de zwangerschapsduur) zijn in hun ontwikkeling gevolgd op het Neonatologie Nazorgspreekuur. Tijdens dit spreekuur worden de kinderen gezien door de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van Yunio en de kinderarts van het Slingeland Ziekenhuis. Zo hebben we de groei en ontwikkeling van deze kwetsbare groep kinderen goed kunnen volgen en waar nodig extra ondersteunende hulp kunnen opstarten.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Vroeg beginnen met pinda en kippenei voorkomt allergie! (Door: Redactie Slingeland)

Vrijdag, 30 November 2018  
Door Judith Nooitgedagt, Kinderarts
Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op een voedselallergie. Dit komt omdat deze kinderen via de kapotte huid met piepkleine stukjes pinda of kippenei in aanraking kunnen komen. Als de eiwitten uit pinda of ei via de huid binnen komen denkt het lichaam dat dit een allergeen is. En dan ontstaat een allergische reactie. Als pinda en ei via de normale weg, dus via het maagdarmkanaal binnenkomen, ontstaat die reactie niet.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Cadeautjes voor couveusekinderen op Wereld Prematuren Dag (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 13 November 2018  
Op 17 november komt Sinterklaas aan in ons land. De intocht is dit jaar extra bijzonder voor de 1500 baby’s die rond dat moment op de couveuseafdeling liggen. De start van het Sinterklaasfeest valt dit jaar namelijk samen met Wereld Prematuren Dag, waarop stil wordt gestaan bij vroeggeboren kinderen. Maar liefst één op de tien baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. Deze baby’s liggen soms maanden in het ziekenhuis en krijgen intensieve zorg. Om deze kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken delen vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen 1500 goodiebags uit in de ziekenhuizen. 
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Aandacht voor pijn en angst bij kinderen (Door: LS, webredactie)

Woensdag, 17 Oktober 2018
Uit: Santiz Magazine Slingeland- oktober 2018
 
‚ÄėEven doorbijten.‚Äô Dat was vroeger de insteek als een kind iets pijnlijks of engs moest ondergaan. Daar wordt tegenwoordig anders tegenaan gekeken. Zo ook als een kind een¬†vervelend onderzoek krijgt. Pijn en angst bij kinderen willen we nu zoveel mogelijk voorkomen,¬†om meerdere redenen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Samen voor borstvoeding (Door: LS, webredactie)

Maandag, 01 Oktober 2018 Week 40 van elk jaar is omgedoopt tot ‚ÄėSamen voor Borstvoeding Week‚Äô. Ook de borstvoedingswerkgroepen van de Santiz ziekenhuizen besteden extra aandacht aan de jonge moeders op de afdelingen van Vrouw en Kind. De moeders ontvangen in de week van 1 oktober een kleine attentie in de vorm van een borstvoedingsstrikje.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Kinderarts Judith Nooitgedagt tijdelijk ook werkzaam in Kinderallergie Centrum (Door: JB, webredacteur)

Dinsdag, 18 September 2018 Om ook onze pati√ęntjes in het Slingeland Ziekenhuis te kunnen helpen volgens de laatste inzichten was er al een goede samenwerking met het Kinderallergie Centrum in het Deventer Ziekenhuis. Sinds kort is onze kinderarts Judith er tijdelijk ook werkzaam.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Met een mini-auto naar de operatiekamer (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 06 Maart 2018
 
Een operatie ondergaan is voor veel kinderen erg spannend, de weg naar de operatiekamer is¬†dat al helemaal. Het moment waarop pati√ęntjes in hun ziekenhuisbed naar de operatie-kamer¬†worden gereden, kan angst en stress veroorzaken. Niet alleen bij de kinderen, ook bij de ouders.¬†Sinds kort kunnen kinderen tot dertig kilo met een elektrische auto naar de operatiekamer¬†rijden. Het Slingeland Ziekenhuis is daarmee het eerste ziekenhuis in Gelderland.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Nu ook 3 goede vragen voor kinderen (Door: Redactie Slingeland)

Donderdag, 25 Januari 2018 Bron: Pati√ęntenfederatie Nederland
Voor volwassenen zijn ze er al langer, maar ook kinderen hebben vanaf vandaag hun eigen 3 goede vragen voor bij de dokter. Het zijn: Dit voel ik, wat is het? Wat kunnen we er allemaal aan doen? En: Wat betekent dat voor mij, nu en later?
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Online Platform Ketenzorg Down Achterhoek (Door: Redactie Slingeland)

Kinderarts Pijning aangesloten

Zaterdag, 04 November 2017 Sinds kort is het Online Platform Ketenzorg Down Achterhoek actief. Een van de kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis, dokter Pijning, maakt deel uit van dit platform.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Nieuwe kinderarts in team (Door: Kirsten Huizing)

Dinsdag, 01 Augustus 2017 Aangezien ik inmiddels als vaste kinderarts kan blijven hier in het Slingeland Ziekenhuis, wil ik me via deze weg graag aan jullie voorstellen, mijn naam is Kirsten Huizing en ik ben hier in het Slingeland op 1 februari begonnen. Inmiddels ben ik goed geland en voel ik me hier helemaal thuis. Voordat ik hier begonnen ben heb ik de nodige omzwervingen gemaakt. 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Consulten kindercardioloog in Slingeland Ziekenhuis (Door: Arjan Pijning)

Vrijdag, 21 Juli 2017  
In juni van dit jaar is voor het eerst de kindercardioloog van het Amalia Kinderziekenhuis, dokter Udink ten Cate, langs geweest om mee te lopen tijdens het echo spreekuur. De bedoeling is dat hij 4x per jaar consulten komt doen. 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Sinds start huilpoli minder opnames huilbaby’s (Door: Lonneke van Onzenoort)

Maandag, 06 Maart 2017 Sinds 2015 zijn we gestart met onze huilpoli.  De huilpoli is bedoeld voor baby’s tot 6 maanden die veel huilen, onrustig zijn en/of voedingsproblemen hebben. Een afspraak op de huilpoli bestaat uit een bezoek aan de kinderarts en de pedagogisch medewerker. 

Eén van de doelen van de huilpoli was het aantal opnames van huilbaby’s in het ziekenhuis te verminderen door goede poliklinische begeleiding. De eerste cijfers laten een mooi resultaat zien; sinds start van de huilpoli is het aantal opnamedagen bij huilbaby’s met 60% afgenomen! 
 
Zie ook: Huilpoli

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Goede voorbeelden-wedstrijd 2016 (Door: LS, webredactie)

de Luchtbrug: online astma kliniek

Maandag, 02 Januari 2017 De afdeling Kindergeneeskunde heeft meegedaan aan de wedstrijd Goede Voorbeelden voor medewerkers binnen het Slingeland Ziekenhuis. 
Binnen het Slingeland Ziekenhuis wordt altijd gekeken naar goede voorbeelden. Een goed voorbeeld is een innovatie of innitiatief met een bewezen en/of erkende meerwaarde dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd in de praktijk binnen het ziekenhuis. Deze voorbeelden geven managers handvatten voor het doorvoeren en verspreiden van veranderingen binnen hun eigen afdeling. Het van elkaar leren door het van elkaar te weten!
Jaarlijks wordt er in het laatste kwartaal een wedstrijd Goede Voorbeelden georganiseerd. Het doel van deze wedstrijd is om afdelingen de gelegenheid te geven om hun Goede Voorbeeld te presenteren aan hun collega's.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Achmea Pluscertificaat diabeteszorg kinderen 2016 (Door: LS, webredactie)

Voor tweede jaar op rij toegekend

Donderdag, 22 December 2016
Het Slingeland Ziekenhuis heeft van zorgverzekeraar Achmea het Pluscertificaat voor diabeteszorg voor kinderen 2016 toegekend gekregen. Het Pluscertificaat staat voor kwalitatief goede diabeteszorg voor kinderen. Ook in 2015 kreeg het Slingeland dit certificaat toegekend. 

Slingeland heeft het certificaat ontvangen omdat zij goed scoort op relevante indicatoren voor diabeteszorg voor kinderen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Afscheid kinderarts Marcel Cuppen 9 december (Door: LS, webredactie)

Maandag, 26 Oktober 2015 Na ruim 31 jaar werkzaam te zijn geweest als kinderarts in het Slingeland Ziekenhuis, gaat dokter Cuppen zijn werkzaamheden vanaf december be√ęindigen.
Om u in de gelegenheid te stellen afscheid van hem te nemen is er een afscheidsreceptie op 9 december a.s. in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis. Tijdstip van 14.30-16.30 uur.
U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 6

Terugkeer kinderartsen Nooitgedagt en Vermeulen (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 10 September 2015 Na hun afwezigheid door zwangerschapsverlof en ziekte, zijn kinderartsen Judith Nooitgedagt en Elvira Vermeulen weer gestart met hun werkzaamheden. Vanaf 10 september draaien zij volledig mee in het werkrooster van de kinderpoli en kinderafdeling.
Wij willen u danken in het gestelde vertrouwen in de waarnemend kinderartsen dhr. Molendijk en dhr. Kaldi.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Testen bij vermoeden antibiotica-allergie (Door: Lonneke van Onzenoort)

Maandag, 27 Juli 2015 De kinderartsen in het Slingeland Ziekenhuis hebben onlangs een nieuwe test ge√Įntroduceerd waarmee een antibioticumallergie bij kinderen kan worden aangetoond.
Een deel van de kinderen die een antibioticum voorgeschreven krijgen, ontwikkelt klachten van de huid tijdens het gebruik van het antibioticum.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 3

Franniez sparen voor chronisch zieke kinderen (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 21 Mei 2015 Na een succesvolle introductie op 12 januari j.l. in het LUMC willen we als eerste streekziekenhuis van Nederland ook in het Slingeland Ziekenhuis beginnen met het spaarsysteem Franniez. Nog voor de zomervakantie gaan we starten met het uitdelen van Franniez aan chronisch zieke kinderen.
Kinderen met een chronische ziekte moeten vaak (gepland en ongepland) naar de dokter, hebben geregeld een onderzoek nodig of worden regelmatig in het ziekenhuis opgenomen. Lang niet altijd is dit leuk voor het kind. Om deze kinderen en hun ouders te helpen heeft mevrouw Franny van het LUMC in Leiden een spaarsysteem bedacht, namelijk de Franniez.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Online astmazorg project De Luchtbrug (Door: Lonneke van Onzenoort)

Vrijdag, 03 April 2015
Op 1 april 2015 is er in het Slingeland Ziekenhuis een nieuw astmaproject van start gegaan. Het project betreft de online astmakliniek www.luchtbrug.nl. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar tot 16 jaar die onder behandeling zijn bij de kinderarts vanwege astma.
Doel van het project is het verbeteren van de astmazorg door het vergroten van de betrokkenheid van kinderen en ouders bij de astmazorg. Door meer inspraak in de behandeling en eerder ingrijpen hopen we de klachten van astma te verminderen .

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Erkenning Cardex aantekening dokter Pijning (Door: LS, webredactie)

Maandag, 16 Februari 2015 In de afgelopen 2 jaar is kinderarts Pijning opgeleid tot Cardex-kinderarts. Een kinderarts met deskundigheid op het gebied van de kindercardiologie heet een Cardex-kinderarts.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Huilpoli van start (Door: Judith Nooitgedagt)

Vrijdag, 06 Februari 2015 Sinds kort is de Huilpoli van de Slingeland Ziekenhuis van start gegaan. Deze poli van de afdeling kindergeneeskunde is een speciale poli voor baby’s tot 6 maanden die veel huilen, onrustig zijn en/of voedingsproblemen hebben.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Symposium: Betere zorg voor de pasgeborene (Door: LS, webredactie)

Maandag, 05 Januari 2015 door Monique Jacobs (kinderarts)

Op donderdag 30 oktober 2014, heeft de vakgroep Kindergeneeskunde een symposium georganiseerd over de zorg voor de pasgeborene, in de Dru Cultuur Fabriek in Ulft. Het symposium was bedoeld voor alle professionals in de regio betrokken bij de zorg voor Moeder & Kind. De opkomst was goed, met 120 deelnemers van zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Samenwerking met Yunio voor Neonatologie Nazorg Poli (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 02 December 2014 Het Slingeland Ziekenhuis en Yunio Jeugdgezondheidszorg hebben sinds dit najaar samen een Neonatologie Nazorg Poli. Het doel van deze samenwerking is om de zorg voor baby’s die extra zorg nodig hebben te verbeteren. De polikliniek bevindt zich in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Nieuwe couveusesuites op Neonatologie (Door: Veronie Gebbinck)

Maandag, 07 Juli 2014 Na een drukke bouwperiode en grote inzet van ouders en personeel, heeft de afdeling voor pasgeborenen (B0 Neonatologie) vanaf eind juni een tweetal couveusesuites.
De pasgeborene die intensieve verpleegkundige en medische zorg nodig heeft, kan hier samen met zijn/haar moeder worden opgenomen.
In overleg met de behandelend gynaecoloog wordt beoordeeld wanneer de moeder overgeplaatst kan worden van kraamafdeling (B2) naar de couveusesuite om daar samen met haar kind te verblijven.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Kinderen en beeldschermgebruik (Door: Lonneke van Onzenoort)

Donderdag, 05 Juni 2014 Beeldschermen vormen een belangrijk onderdeel van de onmisbare techniek in de huidige samenleving en daarmee ook in het leven van de huidige generatie kinderen en jongeren. Er zijn voordelen van het gebruik van beeldschermen; kinderen leren bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden door het doen van computergames. Teveel beeldschermgebruik heeft echter ook belangrijke nadelen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Bedplassen (Door: )

Wat is het?

Donderdag, 08 Mei 2014 Bedplassen (medische term: enuresis nocturna) betekent dat er geen goede afstemming is tussen de nachtelijke hoeveelheid urine die geproduceerd wordt, de opslagcapaciteit van de blaas in de nacht en het wakker worden door het gevoel dat de blaas vol zit.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Gehaakt inktvisje voor couveuse baby (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 01 Mei 2014 Op de afdeling Neonatologie gaan we starten met kleine inktvisjes, dit zijn gehaakte popjes met ‚Äėtentakels‚Äô eraan die de baby vast kan pakken.
Uit onderzoek is gebleken dat baby‚Äôs graag iets vastpakken en dat hen dit een veilig gevoel geeft. Als ze stress ondervinden van de neussonde die ze hebben of het infuus, kunnen ze de ‚Äėtentakels‚Äô van de inktvisjes vastpakken in plaats van de sonde.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Royale gift van Kiwanis voor kinderafdeling (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 15 April 2014

Stichting Vrienden van het Slingeland Ziekenhuis ontvangt royale gift van KIWANIS voor de Kinderafdeling

DOETINCHEM - Deze week doneerden de Kiwanisclub Doetinchem-de Graafschap de opbrengst van hun jaarlijkse kerstmarkt aan de Vrienden, bestemd voor de Kinderafdeling. Tijdens de kerstmarkt verkochten de Kiwanis 3000 oliebollen die door kok Arie van het Slingeland Ziekenhuis waren gebakken. De opbrengst van 1800 euro werd besteed aan de aanschaf van een babyswing voor huilbaby’s, een tablet voor de nieuwste behandelkamer én een tablet om de wachttijd op de Spoedeisende hulp voor kinderen te veraangenamen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Slaap bij jonge kinderen (Door: Lonneke van Onzenoort)

Wat is normaal?

Woensdag, 09 April 2014 Het is bekend en begrijpelijk, dat jonge kinderen die te weinig slapen minder goed kunnen functioneren. Door vermoeidheid presteren ze bijvoorbeeld slechter op school en hebben ze meer gedragsproblemen. Ook is er meer kans op ongelukken en overgewicht bij kinderen die slecht slapen. Slecht slapen bij kinderen leidt ook tot achteruitgang van de mentale en lichamelijke gezondheid van hun ouders. Al met al vormen slaapproblemen bij jonge kinderen dus een belangrijk risico voor de gezondheid.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Kind en hoofdpijn (Door: Marc Eling)

Denk ook eens aan kauwgom kauwen

Maandag, 10 Maart 2014 Chronische of steeds terugkerende hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen. Zeker bij de kinderen van de bovenbouw van de basisschool maar vooral bij de kinderen van de middelbare school. In een onderzoek uit Nederland bleek dat bij kinderen tussen de 10 en de 17 jaar 20% van de jongens en 25% van de meisjes wekelijks hoofdpijn had. Soms is er een oorzaak te vinden maar meestal niet.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Medicijnen tijdens zwangerschap en borstvoeding (Door: Lonneke van Onzenoort)

Maandag, 03 Februari 2014 Uit onderzoek blijkt dat ruim 79% van de Nederlandse zwangeren medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap. Deze medicijnen kunnen invloed hebben op het ongeboren kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vroeggeboorte, laag geboortegewicht of aangeboren afwijkingen bij het kind. Het geneesmiddel kan via de moeder ook effecten hebben op het ongeboren kind. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen optreden bij het kind. Medicijnen die gebruikt worden tijdens de borstvoeding kunnen eveneens invloed hebben op het kind. Sommige geneesmiddelen gaan over in de borstvoeding en worden via deze weg ingenomen door het kind. Ze kunnen vervolgens leiden tot effecten bij het kind.
Het is belangrijk van de geneesmiddelen die u gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding te weten óf en zo ja, welke invloed ze hebben op uw (ongeboren) kind. Zo kunt u, samen met uw arts of verloskundige, een afweging maken in het gebruik van de medicijnen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Tekenfilm kijken tijdens echo-onderzoek (Door: Arjan Pijning)

Beeldscherm op de poli kindercardiologie

Woensdag, 29 Januari 2014 Onlangs is op de poli Kindercardiologie een nieuw beeldscherm geplaatst. Het was een lang bestaande wens die mede dankzij sponsorgeld is vervuld. De jongere kinderen kunnen nu tijdens het echo-onderzoek naar een dvd kijken met bijvoorbeeld een leuke tekenfilm. Hierdoor zijn ze afgeleid en is het kind rustiger en beter te onderzoeken. Dat komt de kwaliteit van het onderzoek ten goede. De oudere kinderen kunnen, als ze dat willen, meekijken met de echobeelden. Dat vinden ze vaak erg interessant. We kunnen op deze manier beter uitleggen wat we zien en hoe het hart werkt.
Kortom, een mooie aanwinst voor de echo-poli!
Het scherm is betaald met sponsorgeld dankzij Kiwanis Doetinchem de Graafschap, mede dankzij Rabobank.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Hoe lang duurt een luchtweginfectie bij een kind nu echt (Door: Marc Eling)

Maandag, 27 Januari 2014 Luchtweginfecties komen veel voor bij kinderen met name in de herfst en de winter. De klachten die daarbij ontstaan gaan meestal vanzelf over en het advies van de dokter is dan ook meestal om gewoon af te wachten. Maar hoe lang kan uw kind eigenlijk last houden van deze klachten? Bij veel ouders ontstaat de vraag wat normaal is en wanneer ze toch weer naar de huisarts toe moeten.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Knuffels voor de kinderafdeling (Door: LS, webredactie)

Opbrengst pluchen speelgoedactie IKEA

Dinsdag, 21 Januari 2014 Op vrijdag 17 januari werden Veronie Gebbinck, teamleider van de Kinderafdeling, en Petra van Vecht, verpleegkundig consulent, verblijd met een donatie van IKEA Duiven in de vorm van een winkelwagen vol knuffels voor de kinderafdeling. De knuffels waren de opbrengst van de 'doneerbak' die gekoppeld was aan de speelgoedactie voor beter onderwijs van de IKEA.Samen met vertegenwoordigers van het ziekenhuis Rijnstate en ziekenhuis De Gelderse Vallei werden de knuffels in ontvangst genomen in Duiven.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Verbouwing Kinderafdeling (Door: Veronie Gebbinck)

Nieuwe couveusesuites en onderzoekskamer

Maandag, 20 Januari 2014 Een ziekenhuis moet continu nadenken over de zorgvraag van de toekomst en inspelen op zorgprocessen en ontwikkelingen. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de huisvesting. Er liggen plannen voor nieuwbouw maar desondanks zijn er zijn de komende tijd ook verbouwingen nodig op de huidige locatie. Op verpleegafdeling B0 worden op dit moment twee couveuse-suites gemaakt. De couveusesuite is een ideale kamer waar moeder en kind 24 uur per dag bij elkaar kunnen verblijven. Ook wordt een nieuwe behandelkamer gerealiseerd. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het zorgproces op de afdeling effici√ęnter verloopt en beter aansluit bij de wensen van ouders, kinderen en zorgverleners. De verbouwing duurt tot half juni 2014.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Standaard registratie van kinderletsel (Door: LS, webredactie)

De veiligheid van het kind staat voorop

Vrijdag, 25 Oktober 2013 Kindermishandeling signaleren, registreren en voorkomen blijft een belangrijke taak van zorgverleners in het ziekenhuis. Nog steeds komt kindermishandeling zo’n honderdduizend keer per jaar voor in Nederland. Mishandeling door een ouder, verzorger of andere volwassene van wie het kind afhankelijk is. In 2010 stierven zelfs 50 kinderen aan de gevolgen van ernstige mishandeling. Het Slingeland Ziekenhuis hecht grote waarde aan de veiligheid en het welbevinden van kinderen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

CliniClowns (Door: LS, webredactie)

artikel uit Slingeland Nieuws

Donderdag, 24 Oktober 2013

"een ziek kind even meenemen naar een andere wereld"

De CliniClowns zijn iedere woensdagmiddag in het Slingeland Ziekenhuis. Ellen en Gerard zijn twee van de bijna zeventig CliniClowns die wekelijks zieke en gehandicapte kinderen in Nederlandse ziekenhuizen en andere instellingen bezoeken. Stichting CliniClowns is de laatste jaren hard gegroeid. ‚ÄúToen ik tien jaar geleden begon, speelden we alleen in ziekenhuizen‚ÄĚ, aldus Gerard. ‚ÄúNu spelen CliniClowns ook in instellingen voor kinderen met een beperking en in hospices.‚ÄĚ Daarnaast organiseert de stichting tal van activiteiten zoals clowns in concert en de Theatertournee met de voorstelling 'Reis door het Zintuigenrijk!' En er is ook een
website Neuzenroode.nl speciaal voor langdurig zieke en gehandicapte kinderen. Alle activiteiten hebben hetzelfde doel voor ogen: een ziek kind even meenemen naar een andere wereld.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Kinderen drinken te vaak, te veel en te jong alcohol (Door: LS, webredactie)

artikel uit Slingeland Nieuws

Dinsdag, 22 Oktober 2013 Jongeren die te vaak, te veel en te jong alcohol drinken. Een aantal van hen is zo dronken en nog zo jong dat ze opgenomen moeten worden op de Kinderafdeling. ‚ÄúIn 2010 en 2011 ging het om vijf kinderen per jaar, het topje van de ijsberg‚ÄĚ, vermoedt kinderarts Arjan Pijning. ‚ÄúHet gros van kinderen dat te veel drinkt, zien we niet. Een aantal van hen wordt thuisgebracht, een andere gedeelte komt binnen via de Eerste Hulp en gaat na observatie naar huis.‚ÄĚ

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Ontwikkelingsgerichte zorg voor zieke pasgeborenen (Door: LS, webredactie)

Artikel Slingeland Nieuws

Dinsdag, 01 Oktober 2013 ‚ÄúDe zorg voor te vroeg geboren baby‚Äôs was jarenlang primair gericht op een goede prognose en overleven. De aandacht lag vooral op medisch-technische zorg‚ÄĚ, aldus kinderarts Monique Jacobs. ‚ÄúInmiddels hebben we op medisch-technisch gebied veel geleerd en is er meer ruimte voor het welbevinden en een comfortabele opvang van te vroeg geborenen. We combineren het beste van deze twee werelden in ontwikkelingsgerichte zorg.‚ÄĚ
Ontwikkelingsgerichte zorg richt zich op de individuele ontwikkeling van het kind; op comfort, stabiliteit en verminderen van stress
voor de pasgeborene én het stimuleren van de relatie met de ouders. Bij ontwikkelingsgerichte zorg staat het kind centraal. Daar omheen wordt de zorg georganiseerd.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0


 
Archief